POSLEDICE NEMARA POLICIJE: Gledali porniće umesto da proveravaju uhapšenog zbog pijanstva

Lojd Batler (39), koji je uhapšen zbog pijanstva, umro je od srčanog udara u zatvorskoj ćeliji policijske stanice u mestu Stečford u Vest Midlendsu (Velika Britanija). Dok je on umirao, policajci koji su bili zaduženi da ga svakih 15 minuta kontrolišu su, bili su zauzeti svojim Fejsbuk profilima i pornografskim sajtovima.

To je pokazala provera kompjutera i CCTV kamera pokazala. Mučni trenutak u kom su policajci bili zaokupljeni, kako je sud konstatovao, Fejsbukom i “sajtovima sa seksualnom ponudom”, smejući se, šaleći i psujući, dok je zatvorenik umirao od prestanka rada srca, istovremeno su zabeležile kamere postavljene u njegovoj ćeliji i u prostoriji u kojoj se okupljaju čuvari reda.

Izveštaj koji je objavila Nezavisna policijska komisija za žalbe konstatovao je da su u ovom slučaju bili prisutni uznemirujuć broj grešaka i “neprihvatljivo ponašanje” policijskih službenika.

Porota na suđenju je, između ostalog, čula i da je policajac Din Vudstok u trenutku zatvorenikove smrti obavljao privatne telefonske pozive i da su on i kolega pratili “neprikladne sajtove”, među kojima je i jedan na kome “žene nude seks za novac”.

(old_image)

Policajci Vudkok i Vol, koji su bili dežurni u stanici, istovremeno su, kako je na sudu rečeno, zanemarili službenu proceduru i ljudsko dostojanstvo. Umesto da vode računa o zatvoreniku i da ga kada mu je pozlilo prebace u bolnicu, zadržali su ga u ćeliji, a kad su postali svesni da se sa njim nešto događa, umesto da mu pomognu, rugali su mu se.

U pitanju je sem toga, bila i neadekvatna procena. Batler je, zbog pića i svog opšteg stanja, bio nesposoban da samostalno stoji na nogama i ubrzo po dolasku u stanicu je kolabirao, zbog čega je trebalo da bude smešten u bolnicu, a ne u zatvorsku ćeliju.

Snimci CCTV kamera pokazuju, međutim, i da su ga policajci prilikom dolaska u stanicu iz policijskog vozila izvukli za noge, da su ga u ćeliju bacili tako da je udario glavom, i da su se pritom rugali i gluprali.

Njihovo ponašanje na sudu je ocenjeno kao “apsolutno sramno”, jer “nisu izvršili svoju dužnost prema uhapšeniku i dopineli su njegovoj smrti”. Presuda dvojici policajaca još uvek nije izrečena. U prethodnoj, internoj policijskoj istrazi proglašeni su krivim za grubo zanemarivanje procedure i neprihvatljivo ponašanje, ali obojica su zadržali posao.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još