NOVI UDARAC: Očekuje se poskupljenje uglja za 30 odsto

Praksa trgovaca je da čim poskupi ugalj, iskoriste priliku da podignu i cenu ogrevnog drveta, tako da ćemo se naredne zime sigurno skuplje grejati. Prve količine „kolubare“, „kostolca“ i „vreoca“ trebalo bi da pristignu u prodaju sredinom leta.

Na stovarištima širom zemlje zbog nedavnih obilnih poplava nedostaje najjeftiniji i najtraženiji domaći ugalj sirova „kolubara“, pošto su sve količine za sada rezervisane za „Elektroprivredu Srbije“. Ugalj i drva, sudeći prema porudžbinama, ove sezone manje su traženi i za 50 odsto nego lane. Nekada su u maju i junu bile najveće kupovine, sada je prodaja uglja zbog besparice skoro stala.

U „Kopaonik ogrevu“ kažu da je za ovakvo stanje na tržištu kriva blaga zima i da su mnogi sačuvali rezerve ogreva. Veću tražnju očekuju u naredna dva meseca, jer su trenutno jako slaba trebovanja.

- Prodaja je zaista izuzetno loša, ako bismo uporedili u odnosu na prethodnu godinu, tražnja je trenutno upola manja - kaže Zora Novitović, sa stovarišta „Kopaonik-ogrev“ iz Beograda. - U ponudi trenutno imamo mahom visokokalorične vrste uglja, „kreku“ po 10.900 dinara po toni, „banovići“ su 13.500, a ruski kameni ugalj staje 19.990 dinara. Trenutno nema „kolubare“, a poslednja cena bila je 5.900 dinara, dok je tona „vreoca“ bila duplo skuplja i iznosila 11.400 dinara.

Stovarišta su slabo snabdevena domaćim ogrevom, a uvozni se za sada jako slabo prodaje, prvenstveno zbog paprene cene. Trgovci ogrevom kažu da je još rano pričati o cenama, sve dok ne stignu prve isporuke iz Kolubare i Vreoca. Ipak, nagoveštavaju da će sa novim isporukama uglja najverovatnije stići i novi cenovnici.

- Trenutno nemamo ugalj iz Kolubare i Vreoca, ali prve količine očekujemo polovinom jula - kažu na stovarištu „Vranjica“. - Tona „kolubare“ kod nas je koštala 5.880 dinara.

Metar ogrevnog drveta u proseku košta 5.400 dinara i ta cena je od prošle godine povećana samo za 100 dinara zbog rasta PDV. U ove cifre uračunat je prevoz, ali ne i seča drveta, što je dodatna stavka u kućnom budžetu građana.

TONE UZ POČEK

DA nije odloženog plaćanja, stovarišta čvrstog ogreva skoro da ne bi imala kupce. Mogućnost kupovine ogreva na rate, građani uglavnom masovno koriste. Popusti za gotovinsko plaćanje nisu značajnije povećali broj domaćinstava koja su spremna da za ogrev za zimu iskeširaju 40.000 do 50.000 dinara.

- Bilo čekovima građana ili administrativnom zabranom, uglavnom većina se opredeljuje za odloženo plaćanje, a malobrojni su oni koji kupuju za gotov novac - kažu na stovarištu u Novom Sadu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još