Seks u Poljskoj

Poljska država želi da odgovori mlade od prezervativa i hormonalnih preparata za sprečavanje začeća i ulaže desetine hiljada evra u kampanju na televiziji i u školama, gde propagira tzv. prirodno sprečavanje začeća

Preko malih ekrana, 14.000 kopija filma koji će se od početka naredne godine prikazivati u svim poljskim srednjim školama i informativnih brošura, mladi Poljaci treba da nauče da bez prezervativa, hemije i hormona planiraju porodicu - preko brojanja plodnih dana i "bračnih kalendara".

Protiv ubeđivanja poljske omladine da isključivo prirodnim metodama planiraju porodicu protestovala je poljska opozicija i Magdalena Šroda,bivši opunomoćenik poljske vlade za jednakost polova.

Ona je optužila vladu premijera Jaroslava Kačinjskog za "ideološki pristup seksualnosti".

"To je pristup tipičan za narodnjačke partije: žene treba da rađaju što više dece, jer prirodne metode, koji nisu štetne nisu ni pouzdane", kazala je Šroda.

Dodala je da bi mladima trebalo objasniti da postoje dve metode srpečavanja začeća - prirodne, malo pouzdane ali u skladu sa učenjem crkve i ostale, pouzdane ali ih crkva ne prihvata.
U Poljskoj se s velikom pažnjom prati debata u Vatikanu da li bi Rimokatolička crkva, kojoj pripada većina poljskih vernika, mogla da dozvoli upotrebu prezervativa bar u slučajevima kada preti zaraza virusom side.

Daša Pavlović

Pogledajte još