Svemir ne postoji, niko od nas ne bi trebalo da bude ovde!

Niko od nas ne bi trebalo da bude ovde. Zapravo, ceo svet, zvezde i galaksije ne bi trebalo da budu ovde. Prema novoj kosmološkoj studiji, naš svemir je trebalo da prestane da postoji odmah nakon stvaranja.

Istraživanje britanskih kosmologa upućuje na to da svemir nije trebalo da traje duže od jedne sekunde nakon Velikog praska. Do zaključka su došli zahvaljujući Higsovom bozonu iz 2012. i nedavnim astronomskim posmatranjima.

Svemir je nastao Velikim praskom, a onda je prošao kroz razdoblje brzog rasta koje se naziva kosmička inflacija i danas se širi. Ova teorija objašnjava mnogo toga u svemiru, pa i činjenicu da se čini da je isti u svim smerovima.

Predstavljajući rezultate istraživanja kraljevskom astronomskom društvu, Robert Hogan izneo je pomalo zbunjujući zaključak da svemir ne bi trebalo da postoji, piše Forbs.

Koristeći BICEP2 teleskop naučnici su detektovali jedan od predviđenih rezultata kosmičke inflacije u svemiru. Kontroverzni rezultati još nisu prihvaćeni među kosmolozima, ali ako se dokaže da je to tačno bila bi potvrđena teorija inflacije i unapređeno naučno razumevanje svemira.

Tim istraživača analizirao je šta bi zapažanja BICEP2 teleskopa mogla da znače za stabilnost svemira kombinovanjem tih podataka sa podacima sakupljenim od strane fizičara koji su se bavili česticama Higsovog bozona.

Merenje te čestice omogućilo je fizičarima da pokažu kako naš svemir "sedi" u Higsovom polju. Međutim, postoji još jedna dolina u tom području, mnogo dublja, ali naš svemir je spasen od upadanja u nju zahvaljujući velikoj energetskoj barijeri.

Problem sa rezultatima do kojih se došlo pomoću BICEP2 je činjenica da se predviđa nestanak svemira tokom kosmičke inflacije.

"To je neprihvatljivo predviđanje, jer da se ovo dogodilo ne bismo bili tu da o tome razgovaramo", rekao je Hogan, koji je studiju i vodio.

Naučnici su svesni da se tokom studije možda pojavila greška, a još jedno moguće objašnjenje zašto smo još uvek tu je da se događa neki drugi proces koji naučnici još nisu otkrili.

Izvor: Haber.ba

Pogledajte još