Reforma javnog prevoza: Mesečne markice će biti ograničene

Planirano je i uvođenje dnevne karte za prvu zonu koja će važiti 24 časa od momenta ukucavanja, a još jedna novina je da će overa karata biti obavezna za sve korisnike.

Javnom gradskom prevozu u Beogradu od jeseni sledi reforma koja bi trebalo da autobuse, tramvaje i trolejbuse postavi na zdrave noge, ali mere neće biti popularne. Putnicima sledi nova kategorizacija po pooštrenim uslovima i „ograničena“ vožnja u novim tarifnim zonama, a u GSP „Beograd“ smanjenje broja zaposlenih, tanje koverte sa ličnim dohotkom i produženo radno vreme. Ovo su samo neke od mera koje će biti primenjene u cilju smanjenja rashoda Direkcije za javni prevoz, a koje je Skupština grada verifikovala nedavno usvojenom Odlukom o budžetu grada.

Prema rečima Jasmine Milošević, člana gradskog Veća zadužene za saobraćaj, poskupljenja cene karata neće biti, bar zasada. Ipak, izmene će se uvoditi postepeno do 2015. godine, a do tada ima dovoljno vremena i za promenu cenovnika.

- Korekcija besplatnih kategorija i pooštravanje uslova za ostvarivanje prava na besplatan i povlašćeni prevoz ne znači da će svi penzioneri koji su do sada koristili besplatnu ili povlašćenu kartu izgubiti to pravo - objašnjava Miloševićeva. - Kategorizacija će biti urađena u zavisnosti od socijalne karte, odnosno visine primanja. Na osnovu penzionog čeka dobiće besplatnu ili povlašćenu kartu, ili će platiti punu cenu. Poskupljenja neće biti, ali će morati da se usklađuju cene i nove kategorije u okviru postojećeg cenovnika.

Jedna od mera podrazumeva i ograničavanje broja vožnji za korisnike personalizovanih mesečnih markica.

DUŽE RADNO VREME, MANjE PLATE

Konsolidacija budžeta podrazumeva redefinisanje ugovora sa privatnim prevoznicima, kao i naplatu kod novih budžetskih korisnika. Zatezanje kaiša odraziće se i na plate u javnom gradskom prevozu koje će biti smanjene linearno za 10 odsto, dok će se u GSP radno vreme povećati sa sedam na osam časova.

- Mesečne karte će biti ograničene, ali će njihovi korisnici imati dovoljan broj vožnji na raspolaganju - ističe Miloševićeva. - Markice će biti tako dimenzionisane da će sugrađani, osim za putovanje od kuće do posla, odnosno škole, imati na raspolaganju dovoljan broj vožnji kako bi otišli da obave i druge svoje potrebe.

Izvesno je i smanjenje broja zaposlenih u GSP za oko 500.
- GSP mora da podlegne reorganizaciji, ali ništa se neće raditi preko kolena. Niko neće preko noći ostati bez posla, biće ponuđen socijalni program i prvo će otići oni koji imaju uslove za penziju - objašnjava Jasmina Milošević.

Izvor: večernje novosti

Pogledajte još