SRS: Ako Šešelj dođe, ne igrajte se!

"Ako se desi da Šešelj dodje u Srbiju, poručujemo Vučiću da se ne igra i ne pokušava da ga hapsi. Neka razmisli kako su prošli svi koji su hapsili Šešelja, od Tita do Đindjića. Svi su oni odavno nestali sa političke scene i to je poruka koju danas upućujemo Vladi Srbije", rekao je zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović na mitingu na beogradskom Trgu Republike.

Pristalice SRS su nosile stranačke zastave i zastave sa likom Šešelja i vikali "izdaja, izdaja" na pominjanje Vučića i predsednika Srbije i Tomislava Nikolića.

Šarović je istakao da Šešelj nikada neće prihvatiti uslove Haškog tribunala da u Srbiji zapravo bude u kućnom pritvoru i bez mogućnosti javnih nastupa.

"Šešelj će se vratiti, možda za dva meseca, možda za šest meseci. Tada ćemo krenuti da obaramo dosovski režim, jer ono što je nekada bio izdajnik Zoran Đinđić, danas je izdajnik Aleksandar Vučić", rekao je Šarović.

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić rekao je da na svetu nema dva čoveka koja Šešelja više mrze od Vučića i Nikolića.

"Znaju oni kakva je njihova sudbina i šta ih čeka ako se Šešelj vrati. Narod u Srbiji može sve da oprosti, ali izdaju nikada ne prašta i ono što rade Nikolić i Vučić se pamti i biće im vraćeno", rekao je Mirčić.

Potpredsednik SRS Zoran Krasić rekao je da je vlasti "gusto i vrcka se" zbog zahteva Haškog tribunala da u Srbiji napravi kućni pritvor za Šešelja i da "jedan stražar bude Nikolić, a drugi Vučić".

"Ali, to su i potpisali, da sahrane živu Srbiju. Tražimo da Šešelj odmah bude bezuslovno oslobodjen i da se vrati svom narodu i preuzme vlast u Srbiji", rekao je Krasić.

Funkcionerka SRS Nataša Jovanović rekla je da se Nikolić i Vučić "kriju ispod skuta" Anglele Merkel i Tonija Blera i da ne znaju da rade ništa osim da spletkare i budu u funkciji tajkuna i mafijaša.

Skup SRS je održan na Vidovdan i stogodišnjicu atentata na Franca Ferdinanda, a govornici su uporedjivali Gavrila Principa i Šešelja, za koga su naveli da je "današnji mladobosanac" i borac za slobodu, istinu i pravdu.

Potpredsednik SNS Igor Mirović osudio je danas, kako je ocenio, poruke gole mržnje koje su se čule na skupu SRS i neskrivenu nameru da se silom izazovu i politički sukobi i nemiri, i to u situciji kada vlada Srbije i SNS grade i u zemlji i u regionu i u celom svetu odnose poverenja i saradnje.

Tužilaštvo mora da se izjasni i o izjavi Nemanje Šarovića sa današnjeg mitinga SRS-a, smatra Milan Antonijević iz Jukoma. On kaže da ovakve izjave mogu biti opasne i da im treba pristupati veoma oprezno s obzirom na iskustvo koje imamo.


"Treba ispitati sve okolnosti, videti kako će Tužilaštvo reagovati, a kada gledate kakvo je krivično delo - delo ugrožavanje sigurnosti, kada se pominje predsednik vlade, verujem da ima osnova za akcije. Ovde govorimo o samom krivičnom delu koje štiti najviše državne funkcionere i tužilastvo mora da postupa, naročito imajući u vidu 2003. godinu (ubijen tadašnji premijer Srbije) i vrlo slične pretnje koje su izricane prvom demokratskom premijeru dr Zoranu Đinđiću.''

Izvor: B92

Pogledajte još