KRIZA U UKRAJINI: Donjeck: 400 vojnika prešlo na prorusku stranu, Borbe kod Slavjanska i Artemovske

Uprkos jednostrano proglašenom primirju sa ukrajinske strane nastavljeni sukobi u Donbasu. Granatirani gradovi u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ruske vlasti saopštile su danas da su tri granate koje su ispalili ukrajinski vojnici, pale na rusku teritoriju ali da nisu izazvale štetu i žrtve.

Ekstremistička organizacija Desni sektor popunjava jedinice ukrajinskih snaga, koje se bore na jugo-istoku zemlje, svojim ljudstvom.

22:08 - LAVROV: DONjECK I LUGANSK SLUŠAJU MOSKVU,ALI IMAJU SVOJU VIZIJU

Samoproglašene Narodne republike Donjeck i Lugansk na jugoistoku Ukrajine, slušaju šta poručuje Rusija, ali to ne znači da će odmah i učiniti ono što im Moskva govori, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je u obraćanju u Vestima na ruskom kanalu Rusija-1, rekao i da je jedan od dokaza da stanovnici Donjecka i Luganska slušaju glas Moskve, nedavno oslobađanje posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji su držani u pritvoru na jugoistoku zemlje.

"To je učinjeno kao odgovor na pozive patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i ruskog rukovodstva, posle susreta s predsedavajućim OEBS-a, Didijeom Burkhalterom", podsetio je Lavrov.

Lavrov je, međutim, rekao i da sve to ne znači da su svi zahtevi Rusije odmah ispunjeni, preneo je Itar-Tass.

"Narod (Donjecka i Luganska) ima sopstvenu viziju, to je njihova zemlja i oni žele da budu svoji gospodari, da se usaglase sa centralnim ukrajinskim vlastima, po onim pitanjima po kojima je to moguće, a da sporazume ne ometaju sukobi", zaključio je Lavrov.

21:39 - BURKHALTER ZADOVOLjAN OSLOBAĐANjEM POSMATRAČA OEBS-A

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter izrazio je zadovoljstvo povodom oslobađanja četiri člana posmatračkog tima OEBS-a koji se nalazio u Lugansku i pohvalio neumoran rad Specijalne posmatračke misije na oslobađanju njihovih kolega koji su bili zatočeni od 29. maja.

Drugi tim, baziran u Donjecku, takođe sa četiri člana, otet je 26. maja i oni su prethodno oslobođeni u četvrtak. Burkhalter je zahvalio svim uključenima u oslobađanje posmatrača.

Burkhalter je u saopštenju istakao da je OEBS spreman da preko Specijalne posmatračke misije, na terenu doprinese sprovođenju mirovnog plana ukrajinskog predsednika.

Istovremeno, on je izrazio očekivanje da će oslobađanje danas četiri, a ukupno osam pripadnika posmatračke misije OEBS-a označiti i početak poboljšanja bezbednosne situacije na istoku Ukrajine.

21:20 - STRELKOV: UKRAJINCI I DALjE GRANATIRAJU SEMJENOVKU

Prema rečima komandanta proruskih snaga Igora Strelkova pripadnici snaga smoodbrane Donbasa u sukobima sa ukrajinskim snagama koje su grantirale grad uništile su nekoliko minobacačkih gnezda i napadnut je kontrolni punkt.

U borbama Ukrajinci su upotrebljavali minobacače i haubice.

18:49 - DONjECK: 400 VOJNIKA PREŠLO NA PRORUSKU STRANU

Kompletna jedinica unutrašnje vojske, VP 3023, snage 400 boraca i celokupnom vojnom tenikom prešla je na stranu Donjecke narodne republike. Vojnici su otišli kućama u pratnji roditelja, a sukoba nije bilo.

Komandir jedinice Oleg Ponomarenko je rekao da lična odgovornost načaže da ne izgubi ljude i da se tako ponaša prema svojim potčinjenima. On se zahvalio roditeljima što su dali svoje sinove i naglasio da su dostojno izvršili svoju dužnost.

18:01 - MO UKRAJINE: NEPOZNATE SNAGE NAPALE VOJSKU U ARTEMOVSKU

Vojsku u Artemovsku, prema ukrajinskom ministarstvu odbrane, tokom noći petak na subotu napali su nepoznati ljudi. Oni su uništili nekoliko kontrolnih punktova i deo ograde.

17:47 - SLAVJANSK: BORBE ZA KONTROLNI PUKT

U borbama na kontrolnom punktu kod Slavjanska u Donjeckom regionu, koji su u petak zauzeli pripadnici ukrajinskih snaga, ima poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika saopštili su iz ministarstva odbrane Ukrajine.

17:39 - UKRAJINCI NE ZNAJU KO JE PUCAO NA RUSIJU

Predstavnik ukrajinskih snaga, koje sprovode specijalnu "antiterorističku" operaciju u ovom delu zemlje, Aleksej Dmitraškovskij, izjavio je da nema nikakvih informacija o tom događaju.
17:18 - ROSTOV: NA PUNKTU GUKOVO NALAZI SE NEEKSPLODIRANA UKRAJINSKA GRANTA
Neeksplodirana ukrajinska granata nalazi se u zgradi na kontrolnom punktu "Gukovo" u Rostovskom regionu, rekao je šef ruske carine za ovaj region Andrej Beljajev.

On je istako i da ovaj projektil, koji je ranije danas doleteo iz Ukrajine, može da eksplodira zbog čega su osoblje i kompletno naoružanje i deo tehnike evakuisani.

17:07 - IZVARINO: PUTEVI POD VATROM SNAJPERISTA

Put koji prolazi kroz selo Izvarino i istoimeni pogranični punkt ukrajinske vojske pod stalnom je paljbom ukrajinskih snajperista rekao je predsednik Vrhovnog sovjeta Luganske narodne Republike Aleksej Karjakin. On je istakao i da ukrajinski vojnici ne haju za naredbe predsednika Porošenka o produženju primirja.

16:22 - UKRAJINSKI VOJNICI DOBILI FALSIFIKATE PANCIRA

Vojnici Ivano-frankovskog bataljona dobili su pancire kupljene od volontera. Kada su ih proveravali ispostavilo se da ih puščana municija "buši" kao sir. Ispostavilo se da je devet pancira falsifikat poznate firme, kažu u ovoj jedinici i da su oni stigli iz Ljvova.

Oni upozoravaju da su stotine "lažnjaka" poslate iz Ljvova kao pomoć jedinicama koje se bore na istoku zemlje.

16:17 - DONjECK: GRANATIRANO SELIDOVO, SRUŠENE KUĆE

Ukrajinske snage uprkos primirju granatirale su mesto Selidovo u kome živi 25.000 ljudi, udaljeno 45 kilometara od Donjecka. U bombardovanju su srušene stambene zgrade izjavio je portparol Donjecke narodne Republike.

16:10 - KARJAKIN: NACIONALNU GARDU POPUNjAVAJU ČLANOVIMA DESNOG SEKTORA

Predsednik Vrhovnog sovjeta Luganske narodne Republike Aleksej Karjakin izjavio je da ekstemistička organizacija "Desni sektor", poznata po antiruskim i antisemitskim stavovima, popunjava svojim članovima ukrajinske jedinice koje se bore na jugo-istoku Ukrajine.

On je rekao da je trenutno u toku popunjavanje bataljona "Ajdar" ukrajinske Nacionalne garde koji su snage samodbrane Donbasa u prethodnim borbama razbile.

16:03 - MOSKVA: TRI GRANATE EKSPLODIRALE NA TERITORIJI RUSIJE

Ruske vlasti saopštile su danas da su tri granate koje su ispalili ukrajinski vojnici, pale na rusku teritoriju ali da nisu izazvale štetu i žrtve.

"Tokom sukoba na teritoriji Ukrajine, ukrajinska vojska je ispalila tri granate koje su pale na rusku teritoriju", rekao je predstavnik granične službe regiona Rostov, Vasilij Malajev a prenele ruske agencije.

"Jedna granata je teško oštetila zgradu carine" u blizini pograničnog grada Gukova, dok su dve pale u blizini okolnih sela, u naseljenoj oblasti, rekao je Malajev.

Kijev se juče saglasio da do ponedeljka pomeri sporazum o primirju sa proruskim snagama na istoku Ukrajine, koji je isticao u petak.

15:53 - LUGANSK: UKRAJINSKE SNAGE POKUŠAVAJU DA ZAUZMU KONTRONI PUNKT

Predstavnici Luganske narodne republike ističu da vlasti u Kijevu ponovo krše primije. Ukrajinske snage pokušavaju da povrate kontrolu nad kontrolnim punktom "Krasnij partizan".

Izvor: Novosti

Pogledajte još