BBC razbesneo svet: Gavrilo Princip poručuje "Duvaj ga!"

Pre tačno sto godina, nadvojvoda Franc Ferdinand ubijen je u atentatu - što je pokrenulo lanac događaja koji su doveli od I svetskog rata. Ali da li ste znali da ovaj austrijski aristokrata nije video atentatorov pištolj jer je upravo “ždrao svoju desetu bečku šniclu”?

Ili pak da mu je "atentator Gavrilo Princip, član srpske terorističke organizacije Crna Ruka", “Izbušio dupe za svoju braću iz Crne Ruke”?

- Misliš da te se plašim? - pita Princip austrijskog cara Franca Jozefa.

- Imam dve reči za tebe: Duvaj ga! - dodaje Princip.

Pa, tako to prikazuje BBC, u petominutnom video-klipu u kome ključne ličnosti kompleksnih događaja koji su pratili izbijanje I Svetskog rata ova zbivanja prikazuju u vidu reperskog obračuna - uz psovke, seksualne insinuacije i nacionalne sterotipe u hip-hop stilu.

Klip je načinjen u okviru programa kojim BBC obeležava stotu godišnjicu početka I svetskog rata i stručnjaci su ga juče okarakterisali kao netačan, nezreo i očajnički pokušaj da se dodvori ulici i stekne popularnost kod tog profila publike.

Detalj šokantnog video klipa

U videu, snimljenom u produkciji kompanije Balista, glumci glume ličnosti kao što su britanski kralj Džordž V, ruski car Nikolaj II, i nemački kajzer Vilhelm II.

Pritom izgovaraju stihove poput “Rusi, Mongoli, Turci, moje kurve, čuvajte se, prsti me na obaraču svrbe” (Car Franja Josif), ili “Imperijalci, hvalite se samo, francuske žabojede mrzite to znamo, a od vaše mornarice napraviću začin, za pitu od kupusa na švapski način” (nemački kajzer Vilhelm II).

Autor teksta je britanski komičar Li Henmen, a od kako je juče postavljen na Jutjub video je imao već 21.000 pregleda.

Izvor: Blic

Pogledajte još