Neslaganje stavova Srbije i EU oko 50 odsto

Nikolić je rekao da je tokom razgovora sa Barozom objasnio našu poziciju i izneo naše stavove i precizirao da je Barozo rekao da je "procenat neslaganja oko 50 odsto".

Predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovio da je objasnio Barozu poziciju Srbije o svakoj konkretnoj tački neslaganja, čak i tamo gde imamo sporazum o zajedničkoj politici.

Prema njegovim rečima, razgovor sa Barozom je bio otvoren, konstatovani su stavovi koji su jedinstveni, ali i stavovi koji bi mogli biti predmet razgovora kako bismo pronašli zajednički put.

Srbija, kako je naznačio, ima svoju politiku koju treba da vodi u skladu sa interesima građana, ima prijatelje i na severu, i na istoku i na zapadu i na jugu, ali je dodao i da je potrebno da tu politiku uklopimo u "jednu širu politiku".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas se zahvalio predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu na naporima i podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU i poručio da je Barozo došao u posetu Srbiji - sledećem članu EU.

Nikilić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom ocenio i da je Serbija napredovala i zato što su svi članovi Evropske komisije, prvi među njima Barozo, bili privrženi ideji da Srbija u dogledno vreme treba da postane članica EU.

Predsednik Republike je naznačio da je pomoć koju je Evropska unija pružila Srbiji posle katastrofalnih poplava pokazala da Srbija može da računa na mnogo veću evropsku porodicu.

"Ko zna kako bi se ovo završilo da nam mnoge članice EU, ali i one koje to nisu, nisu pomogle opremom koju Srbija nema", rekao je on.

Kako je naveo, sa Barozom je razgovarao i o donatorskoj konferenciji na kojoj će se pokazati solidarnost prema BiH i Srbiji svih država sveta, a uz potpuno pokroviteljstvo EU i uz saradnju Ujedinjenih nacija.

Govoreći o političkim pitanjima, Nikolić je naveo da bi bez Srbije u Evropskoj uniji budućnost Zapadnog Balkana bila veoma neizvesna.

Tokom sastanka sa presednikom Evropske komisije, bilo je, kako je dodao, reči i o poglavljima 23 i 24, borbi protiv korupcije i kriminala, reformi javne uprave..

Nikolić je dodao da se razgovaralo i o odnosima sa administracijom u Prištini, o onome što je do sada postignuto i što bi tek trebalo da se postigne, kao i o uslovima implementacije Briselskog sporazuma.

Predsednik Evorpske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da proces pristupanja Srbije EU ide dobrim tempom zahvaljujući posvećenosti pregovaračkog tima i poručio da naša zemlja može da računa na podršku EU u daljem procesu.

Govoreći o reformskim programima u Srbiji, predsednik Evropske komisije je pozdravio ekonomske reforme, borbu protiv kriminala i korupcije, reforme javne uprave...

"Verujem da je to važno za srpski narod nezavisno od pristupanja EU", istakao je on.

Barozo je podsetio da je EU uz Srbiju i u vreme bola i patnje, i izrazio saučescće žrtvama nedavnih poplava.

"Pred naam je još puno posla, ali možete da računate na podršku EU", rekao je on i podsetio da će se 16.jula u Briselu održati donatorska konferencija u organizacije francuske i Slovenije, a čiji je domaćin EU.

Barozo je istakao i značajan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je kako je naglasio, svakako veoma važno.

"Očekujem da Beograd i Priština obezbede nastavak i napredak dijaloga"
, poručio je.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jedinstvenu ulogu na Zapadnom Balkanu i njeno pristupanje EU je od ključnog značaja za dalje proširenje EU u tom regionu.

"Došao sam da u ime EU ponovim da taj proces može da uspe"
, zaključio je odlazeći predsednik Evropske komisije na kraju posete Srbiji.

Izvor: Novosti

Pogledajte još