Hamas ispalio 14 raketa na Izrael

Ističe se da je to prvi put od osmodnevne vazdušne operacije izraelske armije na toj palestinskoj teritoriji 2012. godine, da je islamistički Hamas ispalio rakete u Izrael.

Od tada su bile aktivne druge, manje palestinske ekstremističke organizacije, a hamasovci su izbegavili direktne napade na Izrael.

Rakete su ispaljene jutros nakon eskalacije nasilja preko vikenda, kada je jedna raketa pogodila izraelsku fabriku izazvavši požar. U izraelskoj odmazdi poginuo je najmanje jedan Palestinac.

Činjenica da Hamas, koji je nedavno sklopio dogovor o pomirenju sa rivalskim, sekularnim Fatahom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, stoji iza napada može da znači da je ta organizacija odlučila da eskalira svoj odgovor na izraelske udare, navode mediji u Izraelu.

Jutrošnje raketeranje izazvalo je štetu na dve kuće i dvoje Izraelaca su pretrpeli šok, zbog čega im je ukazana pomoć u bolnici, rekao je policijski portparol Miki Rozenfeld.

Raketiranje iz pojasa Gaze, koji de fakto kontroliše Hamas, pojačalo se u poslednjim nedeljama dok traje velika potraga za trojicom nestalih izraelskih tinejdžera na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali. Izrael tvrdi da su ih oteli hamasovci.

Armija je navela da je oko 40 raketa palo u Izrael otkako su dečaci nestali 12. juna dok su stopirali na putu kući iz verske škole. Rakete iz Gaze retko su smrtonosne i retko pričinjavanju štetu ali seju strah u izraelskim naseljima kraj granice, navodi Asošijeted reops.

Izrael je inače uvek smatrao Hamas odgovornim za raketiranje s obzirom da kontroliše pojas Gaze od sredine 2007. godine, kada je pobedio snage lojalne Abasu.Međutim, napade su izvodili ili Islamski džihad ili koalicija ekstremističkih palestinskih organizacija Narodni komiteti otpora, a ponekad i male grupe salafista.

Današnje rakete su starije proizvodnje i zna se da su Hamasove, navodi u onlajn izdanju najtiražniji izraelski list " Jediot ahronot".

Izrael je rano u nedelju izveo udare na 12 militantnih meta nakon raketnog napada, saopštila je armija. Gađane su skrivene lansirne rampe, mesta za proizvodnju oružja, kao i mesta terorističke aktivnosti, kako je navedeno. Udari su bili osveta za šest raketa iz Gaze prethodne večeri, kada je pogođena fabrika u Sderotu.

Kasno sinoć su presretnute dve rakete, a ekstremisti u pojasu Gaze su otvorili vatru na izraelske vojnike kraj granice. Izraelske snge su uzvratile i jedan član vojnog krila Hamasa je ubijen, kako su naveli palestinski izvori.

izvor: B92

Pogledajte još