Očekuje nas kišovito leto. A novi tornado?

Od kada je tornado, vetar karakterističan za američko tle, pre nekoliko dana protutnjao selom Šopić kod Lazarevca, mnogi nepoverljivo gledaju u nebo i strahuju od novih nepogoda. Sivi kišni oblaci i vetar olujne snage i juče popodne pretili su stanovnicima većeg dela Srbije, a kratkotrajne provale oblaka u narednom periodu moguće su svakih četiri, pet dana.

Iako ima onih koji su skloni da poveruju kako nam se klima "preko noći" promenila zbog proširenja ozonske rupe ili pričaju kako nas ovog leta čekaju ekstremno visoke temperature, stručnjaci tvrde da nema mesta za brigu: klima je ista kao i ranijih godina, a tornado koji nas je zadesio jeste retka pojava u Evropi, ali ipak pijavice s vremena na vreme protutnje nekim delom Srbije.

"I ove nepogode spadaju u uobičajene vremenske prilike, karakteristične za kasno proleće i letnje mesece. Tornado se na prostoru Srbije javlja dva do tri puta godišnje.Nekada se ne registruje, a ponekad bude deo jače nepogode praćene gradom, pljuskom i olujnim vetrom. Životni vek mu je nekoliko minuta, za to vreme napravi štetu na području od nekoliko desetina ili nekoliko stotina metara"
, objašnjava za Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vrtlozi koji liče na američki tornado, samo znatno slabiji od njih, javljali su se, doduše u malom broju slučajeva, i ranijih godina u Srbiji, objašnjava za naš list meteorolog Branko Sparavalo.

"Oni nastaju u posebnim uslovima prilikom izuzetno jakih oluja, kada dolazi do izraženog vertikalnog razvoja oblaka. Uslov za nastanak pijavice ili mini-tornada je i naglo opadanje pritiska na uskom području. Na Starom kontinentu ovaj vetar se retko javlja i znatno je slabije snage od onog u Americi. Na američkom kontinentu postoje idealni uslovi za razvoj pijavica, to jest tornada razorne moći, kategorije pet, što je inače i najjača kategorija, pre svega zbog izuzetno jake energije oblaka. U Evropi nikada nije zabeležen tornado jači od kategorije tri", objašnjava Sparavalo.

Jačina pijavice koja je protutnjala selom Šopić nije mogla da se izmeri, jer nema merne stanice na toj lokaciji, ali naš sagovornik navodi da se kretala sigurno brzinom većom od 150 kilometara na čas kada je, prema izjavama meštana, pomerala automobile i dizala krovove. Tornado se retko javlja, kaže Sparavalo, pa je zato mala verovatnoća da bi u narednom periodu mogao da ponovo stvara probleme.

Posle jučerašnjih nepogoda danas i naredna četiri dana trebalo bi da nas ogreje sunce i da temperature u Srbiji budu one letnje – iznad 30. podeoka Celzijusove skale. Ali svakih četiri-pet dana moraćemo da nosimo i kišobrane, jer će tada sunčane periode zameniti – pljuskovi.

"Očekuje se da temperature u julu budu malo iznad proseka koji je u poslednjih 30 godina u Beogradu iznosio 23 stepena"
, ističe Sparavalo

Velike višednevne vrućine i temperatura preko 40 stepeni Celzijusa, kakve su nas pratile minule dve godine, ovog leta će po svemu sudeći izostati, ali ćemo zato imati više kišnih perioda. Ni to nije neobično, smatra Nedeljko Todorović.

"Svake treće ili četvrte godine imamo kišovitije leto i tako već decenijama unazad. Prethodna dva bila su sušna i vruća, sada je došao red na ono sa više padavina", kaže Todorović.

Izvor: Politika

Pogledajte još