DVA GLASA: Branislava Radević i Nenad Šaponja

2. juli u 19h, mala sala SKC
Učestvuju: Vesna Trijić, Branislava Radević, Nenad Šaponja
Moderator: Vesna Kapor

Radnja romana „Boja duboke vode“, odvija se u Perastu, u Boki Kotorskoj, na dva vremenska plana: savremenom i istorijskom, u 18. veku, kad je ovaj grad doživljavao svoj društveni, ekonomski i pomorski procvat.

Protagonisti savremene priče su slikar Sergej i spisateljica Đurđa, supružnici koji dolaze na letovanje, on da slika, ona da istražuje građu za rad o Beati, pesnikinji dubrovačkoj redovnici iz 18. veka, poreklom iz Perasta. Ubrzo im se pridružuje i sin, te se svi troje, svako na svoj način i kroz svoja iskušenja suočavaju s gubitkom kćeri/sestre Lenke, usled kog je cela porodica u dubokoj krizi. Sergej radom i latentno homoseksualnim prijateljstvom s jednim mladićem, Đurđa kroz preljubu i istraživanja, a Petar, njihov sin, kroz odnos s roditeljima i letnju ljubav.

Istorijska radnja je priča o mletačkom kapetanu Nikoli Vlašiću, tipičnom pustolovu toga doba, koji se pod lažnim imenom Andrea Karli vraća u rodni Perast, gde ga čekaju porodične tajne iz prošlosti i ljubav prema mladoj plemkinji Marti Balović.

Nova zbirka pesama „Slatka smrt“ Nenada Šaponje je priča o reči kao mestu oko koga se plete svekolika slika egzistencije i prepoznavanja. A reč je nematerijalna. Čak i kada je zapisana, u pitanju je samo zapis. Njena suština izmiče, značenjski se menja u vremenu, a u stvari je duboko pothranjena u našoj, svakoj pojedinačnoj egzistenciji. Data reč, kao etički imperativ, vrlo prepoznatljivo određuje našu stvarnost. Bez reči ne bi bilo ni priče, a bez priče ni onog mesta na kojem pretendujemo postojanjem.

http://www.skc.org.rs

Pogledajte još