Medvedev na Fejsbuku izneo predviđanje od kog se Zapadnoj Evropi ledi krv u žilama

"Ukidanjem primirja, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, napravio je dramatičnu grešku. To će izazvati još žrtava. I on je sada lično odgovoran za njih", napisao je Medvedev na svojoj Fejsbuk stranici.

On je dodao da će to učiniti mnogo težim da se ožive pregovori o miru.

"Postoje pravila ratovanja", primetio je Medvedev misleći na pregovore o miru između zaraćenih strana na istoku Ukrajini, prenela je agencija Rojters.

Ruski premijer predvideo je danas "veliku gasnu krizu na jesen" zbog nerešnih pitanja gasa između Rusije i Ukrajine.

"Ukrajina ne plaća za gas. Njen dug je ogroman. Oni uzimaju gas iz podzemnih rezervoara. Na jesen će biti velika gasna kriza", napisao je Medvedev na svojoj Fejsbuk stranici.

U Berlinu se danas sastaju ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke da pokušaju da nađu način za izlazak iz ukrajinske krize.

"Štitimo svoje tržište"

Osvrćući se na sporazum o pridruživanju koji je Ukrajina potpisala sa Evropskom unijom 27. juna, Medvedev je rekao da je to njeno pravo ali da je pravo Rusije da pređe na novi način funkcionisanja sa Ukrajinom, odnosno da "zaštiti svoje tržište".

Rusija je prekinula dotok gas Ukrajini 16. juna posle neuspeha poslednjih pregovora, što bi moglo da utiče i na snabdevanje Evrope gasom za nekoliko meseci, navodi agencija Frans pres.

Oko jedna trećina gasa koji se koristi u Evropi dolazi iz Rusije.

Skoro pola izvoza prelazi preko Ukrajine, zbog čega je bilo poremećaja u snabdevanju Evrope tokom "gasnih ratova" između Moskve i Kijeva 2006. i 2009. godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još