Ministarstvo prosvete čvrsto obećalo: Privatni fakulteti neće biti ukinuti

Da li su kriterijumi za polaganje ispita jednaki, da li se visokom školarinom kupuje "znanje" i da li su privatni fakulteti doprineli fabrikovanju diploma, samo su neka od pitanja koja već dve decenije muče studente državnih univerziteta.

Ovaj prećutni sukob koji traje već više od dve decenije kulminirao je dovođenjem u pitanje validnosti doktorata Miće Jovanovića, osnivača privatnog univerziteta "Megatrend". Ovaj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju, jer su nakon Jovanovićevog doktorata brojne diplome izdate na privatnim fakultetima dospele na proveru.

Revoltirani skandalima, koji su, kako kažu, "do temelja uzdrmali obrazovni sistem naše države", Savez studenata državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu, u saradnji sa Zаjednicom držаvnih prаvnih fakulteta, pokrenuo je inicijativu da se diplomirani pravnici, lekari, učitelji i nastavnici u našoj zemlju ubuduće školuju isključivo na državnim fakultetima.

S druge strane, studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe uputili su otvoreno pismo svojim kolegama sa državnih fakulteta u kome navode da su privatni fakulteti akreditacije dobili upravo od države. Oni su skrenuli pažnju i na to "da Ustav (Važeći Ustav R.Srbije 2006. ) ne poznaje razliku u pristupu zanimanjima koja bi se zasnivala na tome da li neko diplomu stekao na nedržavnom ili državnom fakultetu, čak ne prepoznaje fakultete po tome da li su oni tzv. državni ili nedržavni".

Iz Ministarstva prosvete, koje je upoznato sa pomenutom peticijom, kažu da ukidanja privatnih fakulteta neće biti.

"Ono na čemu Ministarstvo već radi jeste podizanje i osiguravanje kvaliteta visokoškolskih studijskih programa, bez obzira da li radi o univerzitetima čiji je osnivač Republika Srbija ili neko drugi", navode iz Ministarstva.

Takođe, oni navode da se trenutno ne razmišlja o neki nov način regulacije po kome će se određeni profesionalni profili školovati isključivo na državnim faskultetima.

"Za sada se u Ministarstvu ne razmišlja o takvim potezima. Trenutno se radi na pripremama Zakona o regulisanim profesijama. Postoji prednacrt ovog dokumenta, a u pripremi će biti konsultovana iskustva zemalja Evropske unije u kojima ovakvi zakoni takođe postoje. Na nacrtu će se raditi u saradnji sa drugim resornim ministarstvima", navodi se iz resornog ministarstva.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još