13. Mini Art Scena

U Galeriji Singidunum se ove godine okupio 151 umetnik svih savremenih disciplina, tehnika i žanrova, od kojih je 17 učesnika "po pozivu", ali izvan konkurncije za nagrade

Uvodnu reč dala je Zorica Đermanov, kustos Galerije "Singidunum", a izložbu je otvorila Mirjana Vajdić Bajić, istoričarka umetnosti, koja je i dala koncepciju i postavku izložbe: "Nagrada 13. beogradske mini art scene pripala je Maji Obradović za delo pod nazivom "Hipohondar"- duhovitu i likovno izuzetno efektnu kompilaciju medija fotografije, objekta i slikarske intervencije, koja, sa blagom ironijom, zadire u problematiku našeg mentaliteta. Specijalne pohvale žirija pripale su mlađim umetnicima za eksperimentalna dela: Ivori Dajić, Jeleni Davidović Pavlici, Mariji Nakić i Kokanu Lazareviću, kod ovih mladih umetnika je medij minijature shvaćen kao podsticaj za ispitivanje mogućnosti i materijala u sasvim novom kontekstu i kombinacijama."

Pošto sam kao novinar imao privilegiju da uđem u galeriju pre ostalih gostiju, koje sam kasnije prebrojao i bilo ih je najmanje 151+ prijatelji+ novinari+ fotografi + domaćini+ gosti+ ..., uspeo sam, makar na kratko, da pogledam radove i prvi utisak je da ovaj projekat uvek i iznova pokazuje kolika je veličina minijatura, da li kroz svežinu rukopisa, da li kroz slobodu eksperimenta, ili što-šta još primereno ovom mediju, uglavnom 13 ovoga puta nije bio baksuzan broj, već jednostavno broj ispred broja 14. Pa se vidimo, mi koji s nestrpljenjem očekujemo novu beogradsku mini art scenu sa već sada najavljenim nekim novim mini art magičnim momentima.

Inače izložba je osnovana 1993. godine na inicijativu arhitekte Miodraga Šurjanca i istoričarke umetnosti Mirjane Vajdić Bajić. Izložba je otvorena u utorak, 5. decembra 2006. godine i trajaće do 6. januara 2007. i prodajnog je karaktera. 

Dragan Kljajić

 

Pogledajte još