Trudnoća prepreka radnom odnosu: Ostala u drugom stanju i bez posla!

0

Biljana Najvirt s mastera mikrobiologije ostaće bez posla u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo zato što je, kako kaže, ostala trudna. Ona je uz 16 najboljih studenata istraživača primljena na Institut 2012, ali kako kaže, kada su se potpisivali ugovori na neodređeno, za razliku od ostalih, njoj nije ponuđen, uz objašnjenje da je drugom stanju.

VIŠAK – Iz Instituta je dobila samo obećanje da će ugovor za stalno potpisati kada se vrati s porodiljskog, do kada je i imala ugovor na određeno.

– Prošle nedelje, kada sam zvala da dođem na posao, pravnica mi je rekla da ja tamo više ne radim i da mi je ugovor istekao, te da je to moja mentorka Jelena Marinković već morala da mi saopšti. Uz sve pokušaje, niko nije hteo da mi objasni zašto – rekla je Najvirt.

Međutim, kako je ta mlada naučnica ponovo trudna, umesto da dođe na posao u ponedeljak, kako je trebalo, u pisarnicu firme je odnela izveštaj o novoj trudnoći. Tada po njenim rečima nastaje pravi haos i pritisci jer po Zakonu o radu Institut mora da je zadrži u radnom odnosu.

– Neće da me vrate na posao, a ne znaju kako da me se reše. Ne znam zašto su me zapošljavali onda. Traže da potpišem sporazumni raskid ugovora. Mentorka mi je otvoreno rekla da bih, da nisam ostala u drugom stanju, dobila ugovor za stalno. A kad su videli da sam ponovo trudna, počeli su da me prisiljavaju da idem na održavanje trudnoće i otvorim bolovanje iako sam zdrava i mogu da dođem na posao – nastavlja ogorčeno ova majka.

Njen muž Nemanja kaže da ih, ako prihvate uslov Instituta i Biljana ode na bolovanje, sledeće godine čeka isti scenario, odnosno otkaz.

– Bili smo kod Jegora Miladinovića, direktora, kako bismo ga zamolili da je prebaci na neko drugo odeljenje. On prvo nije hteo ni da nas primi, a posle nam je samo rekao da on tu ne može ništa da uradi i da se mentorka pita za sve – kazao je Nemanja.

Juče smo probali da dobijemo zvaničan stav Instituta, međutim, direktor Miladinović je u telefonskom razgovoru rekao da ne želi da daje zvanične izjave. Kako su nam nezvanično rekli, po sistematizaciji, Biljana više nije potrebna, ali su joj zbog nove trudnoće izašli u susret i ponudili novi aneks ugovora na određeno.

– Ženu potpuno razumemo, ali mislim da ona na ovaj način samo pokušava da dođe do stalnog posla. Nije odabrala dobar put. Mi smo sve radili i radimo po zakonu – kažu u Institutu.

U kabinetu mentorke Jelene Marinković, u Institutu za ratarstvo, kratko su nam saopštili da je ona na godišnjem odmoru.

Mora da plati i studije
TEZA – Biljana je na zahtev Instituta upisala i doktorske studije na Poljoprivrednom fakultetu i dala je sve ispite s prosečnom ocenom 9,63. Doktorsku tezu treba da nastavi u firmi, što sad nije moguće, a godinu studija od 2.000 evra, ako ostane bez posla, moraće da plati sama

Izvor: 24sata

Foto: Ilustracija/yayimages.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.