Kosovo pred vratima Saveta Evrope?

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja, zadužen za odnose s javnošću u kabinetu premijera Hašima Tačija je objasnio da su članovi Venecijanske komisije i SAD, Južna Koreja i Meksiko, zemlje koje nisu u SE.

On je istakao da je Kosovo dobilo više od dve trećine glasova, što je gotovo identičan rezultat kao kada je prošle godine postalo član Razvojne banke Saveta Evrope.

"Nema nikakve sumnje da ćemo u bliskoj budućnosti takođe postati zemlja članica SE i tako omogućiti našim građanima da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, kao što čine i svi drugi Evropljani“, rekao je Seljimi za ovaj list.

Kako Danas nezvanično saznaje u diplomatskim izvorima u Prištini, Kosovo će do decembra ove godine podneti kandidaturu za članstvo u SE. Prema rečima sagovornika ovog beogradskog dnevnika, „već je obezbeđena dvotrećinska podrška za takvo pridruživanje“.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Kosovo nije postalo punopravni član Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), izvori Danasa iz Vlade Kosova su naveli da jedino što je Srbija dobila jeste da se ne pominje reč „članstvo“ u Rezoluciji SEECP usvojenoj na nedavnom samitu u Bukureštu, ali je navedeno da je reč o „punom i ravnopravnom učešću“ u toj regionalnoj inicijativi.

Kosovo ima sva prava kao i ostale članice SEECP, uključujući glasanje, pravo veta, kao i potpisivanja svih pravnih akata. Inače, samit u Bukureštu organizovan je na predsedničkom nivou, ali Srbiju nije zastupao Tomislav Nikolić, već vicepremijerka Kori Udovički. Moguće je da je to učinjeno jer Nikolić nije želeo da bude nemi posmatrač pridruživanja Kosova SEECP“, kažu u Prištini.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije, predsedavajuće SEECP, u izjavi za Danas su objasnili da je, u skladu sa „trajnom posvećenošću inkluzivnom karakteru regionalne saradnje“, Bukurešt pozvao predstavnike Prištine na sve relevantne sastanke SEECP tokom svog mandata, u skladu sa pravilima te inicijative.

„Sve države članice odlučile su da pozovu Kosovo* da učestvuje na trajnom osnovu u aktivnostima i na sastancima SEECP, na svim nivoima i pod ravnopravnim uslovima, čime se priznaje da njegovo učešće umnogome doprinosi snaženju regionalne saradnje, stabilizaciji i bezbednosti u regionu“, piše u odgovoru MSP Rumunije na pitanja Danasa.

Venecijanska komisija osnovana je 1990. u istoimenom italijanskom gradu, gde se održavaju sednice ovog tela čije sedište se nalazi u Strazburu. Zadatak Komisije, jednog od najvažnijih savetodavnih tela Saveta Evrope, jeste da obezbedi pravne savete zemljama članicama SE koje žele da se usklade sa evropskim standardima.

Izvor: B92

Pogledajte još