Naučnica ostala bez posla jer je zatrudnela?

Masteru mikrobilogije Biljani Najvirt (29), uprkos očekivanjima, posle porodiljskog odsustva i isteka ugovora na određeno vreme u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo nije ponuđeno da kao i njenih 15 kolega, mladih naučnika, primljenih na redovnom konkursu 2012. u Institut za ratrstvo i povrtarstvo, produži ugovor.

Ona tvrdi da je glavni razlog za takvu situaciju to što je ponovo trudna. U ovoj ustanovi, međutim, ističu da nije dobila otkaz, i da joj je zakonskim okvirima produžen ugovor o radu , upravo zbog toga što je u drugom stanju.

Mlada naučnica je ogorčena što joj je, kako tvrdi, nekoliko dana pre 28. juna kada joj je isticalo porodiljsko odsustvo, i trebalo da počne da radi, u Institutu usmeno saopšteno da nije dobila ugovor na neodređeno vreme.

- Saopštila sam im da sam ponovo u drugom stanju, i 25. juna taj dokument predala direktoru u ruke, a zavedeno je i u arhivi Instituta – kaže Biljana. - Nisu mi dozvolili da se vratim na posao, bez obzira na Zakon koji štiti trudnice. Rekli su mi da moram da otvorim bolovanje i da idem na održavanje trudnoće, mada je sve u redu. Još su rekli, ukoliko to ne učinim u roku od tri dana da ću dobiti otkaz.

Biljana, koja je sada u četvrtom mesecu trudnoće, dalje tvrdi da je na insistiranje nadležnih u Insitutu, 1. jula, ipak otišla na bolovanje, iako je zdrava i može da dolazi na posao, a zatim su joj dva dana kasnije, odnosno 3. jula dali aneks ugovora.

- U Institutu su, kada sam se zaposlila kao jedan od najboljih studenata, insistirali da upišem doktorske studije – objašnjava Biljana šta se dešavalo, dodajući da je to i učinila na Poljoprivrednom fakultetu. - Sve ispite sam položila u roku sa prosečnom ocenom 9,63, preostalo je još da odradim doktorsku disertaciju. Sav moj trud je bio uzaludan, ali se ne predajem, boriću se zbog moje dece.

O tvrdnjama mlade naučnice u Insitutu za ratarstvo i povrtarstvo niko nije želeo zvanično da govori. Ističući da Biljana Najvirt i dalje radi, nezvanično, međutim, kažu da njena ponovna trudnoća nije bio razlog što joj nije ponuđeno potpisivanje ugovora na neodređeno vreme.

- Njen mentor je procenio da nije ispunila uslove koji su od nje traženi – ističu u Institutu i dodaju da imaju svoje kriterijume. - Da smo joj dali otkaz prekršili bi Zakon o radu, a njoj se sada produžava za period korišćenja prava na odustvo za vreme trudnoće.

Odgovor Biljanine mentorke, dr Jelene Marinković, nismo uspeli da čujemo, jer je, kako nam je rečeno, na sastanku na fakultetu.

FINANSIJSKA POMOĆ
U institutu za ratarstvo i povrtarstvo, zvanično su jedino hteli da kažu da je Biljana Najvirt 29. jula 2013. godine, dan posle porođaja, dobila solidarnu pomoć. Tada joj je, kažu isplaćena finansijska pomoć u visini jedne prosečne plate, što inače dobijaju sve porodilje zaposlene u toj ustanovi.

Izvor: novosti

Pogledajte još