INTRIGANTNO: Novo arheološko otkriće bi moglo da promeni britansku istoriju!



Radi se o otkriću koje bi moglo promeniti deo britanske istorijE jer će ovi kosturi napokon da pruže važne dokaze o tome ko je živeo u Britaniji pre 1700 godina, u vreme kada je započeo pad Rimskog carstva .

"Otkriće je važno jer smo u Britaniji pronašli više od 700 rimskih vila, ali niko nikada nismo pronašli njihove stanovnike . Ovo bi nas moglo odvesti do otkrivanja grobova vlasnika vila širom zemlje" , kaže doktor Miles Russel, profesor arheologije na univerzitetu .

Ko su bili stanovnici rimskih vila jedno je od velikih neodgovorenih pitanja u britanskoj arheologiji i istoriji, a sada bi Britanci konačno mogli dobiti odgovor na njega, piše Telegraph.

(old_image)

Printscreen/Twitter

Grupa od 85 studenata radila je na iskopavanju u sklopu jednog kolegijuma. Proveli su geofizičko ispitivanje tokom kojeg se uz pomoć sprovođenja slabe električne struje kroz zemlju dobija virtuelni prikaz onoga što leži ispod zemlje .

Tako su otkrili malenu podzemnu nactambu 10 metara udaljenu od vile i nakon iskopavanja u njoj pronašli kosture dvojice odraslih muškaraca, dve odrasle žene i jedan kostur starije ženske osobe .

Pretpostavlja se da su u vili živele tri generacije bogate porodice . Ostaci su poslani na analizu i svi se nadaju da će rezultati razjasniti njihovo poreklo .

Izvor: Index.rs

Pogledajte još