Beograđani zatrpani smećem, a komunalna policija "nije nadležna"

"Došao sam i do inspekcije. Da bih dobio odgovor šta je urađeno u vezi sa deponijom, treba da podnesem pismenu prijavu i platim taksu. Pa, to smo imali i pre komunalne policije, za koju se svojevremeno tvrdilo da će biti nadležna baš za ovakve slučajeve", objašnjava revoltirano M.K. sa Zvezdare.

Za prvih šest meseci ove godine građani su uputili 11.617 zahteva komunalnoj policiji, najčešće telefonom. Građani mogu da podnose prijave mejlom na komunalna.policija@beograd.gov.rs ili telefonom na 0800/110-011, koji je dostupan 24 sata svakog dana.
Sugrađanka sa Novog Beograda ima drugi problem. Mlade komšije „terorišu“ ceo ulaz preglasnom muzikom tokom cele noći.

"Nekada smo zvali običnu policiju, koja bi stigla za pet minuta i upozorila ih. I uvek je imalo efekta. Od kada postoji komunalna, policija kaže da je to posao komunalne i ne dolazi. Kada smo zvali komunalnu, kažu da ne mogu da dođu", objašnjava ona.

U Komunalnoj policiji potvrdili su nam da je u njihovoj nadležnosti da reaguju po prijavama zbog deponija, buke, glasne muzike iz stanova, bacanja smeća u dvorišta i kroz prozore. Ipak, brojni primeri nezadovoljnih Beograđana kao i podaci same Komunalne policije, dokazuju da ova služba na teren radije izlazi zbog nečeg drugog.

Najčešći razlozi za podnošenje zahteva sudiji za prekršaje, kojih je u poslednjih šest meseci bilo 6.379, jeste nelegalna prodaja na pijacama ali pre svega - nepropisno parkiranje.

"Najčešći razlozi zbog kojih je pokrenut zahtev sudiji za prekršaje su nepropisno parkiranje na trotoaru, nelegalna prodaja voća i povrća, parkiranje na kolovozu i zelenoj površini, nepoštovanje pravila za parkiranje od strane taksista, buka iz ugostiteljskih objekata, parkiranje na pešačkim stazama. Tu su još i nelegalno obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada, nelegalna prodaja odeće i obuće", kažu u Komunalnoj policiji.

A zašto ne reaguju kada je u pitanju smeće?

"Odlukom o komunalnom redu određeno je da površine koje su vidljive ili površine u javnom korišćenju, vlasnik mora držati u urednom stanju: mora da uklanja korov, redovno orezuje živu ogradu, seče šiblje i suve grane, uklanja smeće i građevinski i drugi otpad. Inspekcijski nadzor vrši opštinska i gradska komunalna inspekcija. Komunalni inspektor je ovlašćen da naredi uklanjanje smeća, građevinskog i drugog otpada. Komunalni policajac može da kazni prekršioca ako ga zatekne na licu mesta, odnosno da gomila smeće u dvorištu", kažu u Komunalnoj policiji.

Širok je spektar nadležnosti komunalne policije. Tu su da spreče da se grad prlja, štite gradsku imovinu, sprečavaju lepljenje plakata, pisanje grafita, kontrolišu parkiranje, poštovanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, bore se da zaštite životnu sredinu... Ipak, nadležnosti su jedno, rezultati nešto drugo.

Izvor: Blic

Pogledajte još