Više od trećine zubara odbija da leči osobe sa HIV-om

"Imamo četiri sudske parnice u kojima kao dokaz koristimo situacije situacionog testiranja, ali i na stotine postupaka koji su rezultirali davanjem mišljenja i preporuka koje je poverenik sproveo", kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić., objašnjavajući da je situaciono testiranje proverava da li je neko za koga se sumnja stvarno diskriminator.

Navodeći da su prva iskustva pozitivna, ona je dala primer nevladine organizacije "As", a koja je ispitala da li stomatološke ordinacije u Srbiji pružaju usluge onima koji žive sa HIV-om.

"Testiranje je pokazalo da veliki broj stomatoloških organizacija pruža uslugu građanima sa HIV-om, ali i da više od jedne trećine privatnih i državnih ordinacija to odbija pod različitim izgovorima koji su potpuno neprihvatljivi"
, rekla je Petrušić.

Kako je navela, pojedine ordinacije su kao obrazloženje dale izgovore da nemaju sterilizatore ili da pružaju usluge deci pa da zato ne žele da pružaju usluge osobama koje žive sa HIV-om.

Tako je, prema njenim rečima, samo 67 postupaka sprovedeno na osnovu tog testiranja.

"To je bio način da pošaljemo poruku, ne samo onima koji su izvršili diskriminaciju, nego i svima ostalim da je u neskladu, suprotno i da predstavlja kršenje propisa o zabrani diskriminacije kada se ne pruža usluga osobama koje žive sa HIV-om", rekla je Petrušić, dodajući da bi to važilo i da je reč o bilo kojoj drugog osobi koja možda ima neku drugu vrstu bolesti.

Ona je istakla i da je kancelarija na čijem je čelu dobila pritužbe NVO koje se bave pravima romske nacionalne manjine zbog toga što je testiranje pokazalo da jedna banka, odnosno Agencija za izdavanje nekretnina neće da pruže usluge Romima.

Prema njenim rečima, banka je odbila da otvori račun Romkinji, dok su drugoj osobi, u potpuno istim okolnostima i činjenicama to uradili.

"Povodom ovog slučaja pokrenuli smo parnicu za zaštitu diskriminacije, a na osnovu dokaza koji je obezbeđen situacionim testiranjem pokrenuli smo parnicu i protiv jedne Agencije koja se bavi posredovanjem u izdavanju nekretnina jer je odbila da romskom mladiću pruži informaciju koji su stanovi za izdavanje", pojasnila je Petrušić.

Ona je podsetila i da je prvi slučaj kada je poverenik koristio kao dakaz rezultat situacinog testiranja slučaj lanca picerija koji je oglašavao radna mesta tražeći isključivo devojke za rad na prodajnim mestima.

Prema njenim rečima, na konkurs su se prijavili mladić i devojka pri čemu je njemu rečeno da zapošljavaju samo devojke.

To je bilo dovoljno da poverenik pokrene postupak, rekla je Petrušić i dodala da je uobičajna praksa poslodavaca da traže određeni pol za posao koji pođednako mogu da obavljaju i muškarci i žene.

"To je do te mere uobičajna praksa poslodavaca da je potrebno i na ovaj način ukazati da je to kršenje antidiskriminacionih propisa. Bilo koje lično svojstvo može se postavljati kao uslov za zasnivanje radnog odnosa samo kada je priroda toga posla takva da je to lično svojstvo od ključne vaznosti"
, rekla je Petrušić i napomenula da su u nekoliko navrata tražili od oglašivača da odbiju da objave takve oglase jer su nezakoniti.

Ona je istakla i da je za sada obučeno 44 eksperata iz 22 NVO koji znaju kako se sprovodi situacioo testiranje dodajući da će se nastaviti sa obukom.

Izvor: B92

Pogledajte još