Preminuo Bora Todorović

0

Bard srpskog glumišta preminuo je jutros, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanju.

Bora Todorović (84) je pre nekoliko dana imao moždani udar i pao je u komu, rekli su nedavno izvori iz Kliničkog centra Srbije.

Bori Todoroviću je navodno pozilo nedugo nakon operacije slepog creva. Operacija je protekla u redu, ali on se nekoliko dana kasnije požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Lekari su ga operisali i konstatovali da je imao moždani udar.

Bard srpskog glumišta pre godinu se pozdravio se s glumom, a tek nedavno je postao i deda.

Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom i studirao u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama „Arsenik i stare čipke“, „Sprovod“ , „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Kape dole““, „Druga vrata levo“, „Mrak i šuma gusta“, „Pseće srce“…

Pogledajte Todorovića u ulozi Đenke.

Na filmu i u serijama je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije.

Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju. Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu „Maratonci trče počasni krug“; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u „Balkan ekspresu“ do vođe romske mafije u „Domu za vešanje“ i lika Luke Labana u „Profesionalcu“.

Uloga u seriji „Vruć vetar“

Bora Todorović bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada – osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi „Maratonci trče počasni krug“, nagradu Ćuran za uloge u predstavama „Maratonci trče počasni krug“, „Mrešćenje šarana“, „Pseće srce“, „Lari Tompson—tragedija jedne mladosti“, nagradu „Zoranov brk“ za ulogu u predstavi „Povratak“, nagradu Pavle Vujisić za životno delo, Gran pri za ulogu u „Profesionalcu“ u Kanu…

Izvor: Mondo

Foto: printscreen/youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.