NIKO NIJE KRIV?! Svi oslobođeni za “aferu citostatik”!

Bivši direktori Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, “Energoprojekta”, “Dunav osiguranja”, “Galenike”, Instituta “Torlak”, ŽTP-a i ostalih sklapali su ugovore sa preduzećem “Alfa 23”, čiji je osnivač bio JUL. U to ime su preduzeću uplaćivane pare, koje su odlazile JUL-u, a da nikakve usluge nisu izvršene, piše Alo.

Prvu presudu Okružnog suda iz 2005. kojom su bili osuđeni na ukupno 22 godine, ukinuo je Vrhovni sud 2008. i vratio na ponovno suđenje. Novim presudama iz 2009, samo dvojica optuženih Miodrag Cvijić, director “Energoprojekta”, i Petar Marković, director “Alfa 23”, bila su osuđena na uslovne kazne. Na odluku su se žalili njihovi advokati i tužilac, a Apelacija je donela konačnu reč.

Kako se navodi u obrazloženju Apelacionog suda, njima se na teret najpre stavljala zloupotreba službenog položaja, a izmenama Krivičnog zakonika je to delo prekvalifikovano u zloupotrebe položaja odgovornog lica. Međutim, sud ih je oslobodio optužbe, jer je našao da dela za koja su okrivljeni po zakonu nisu krivična dela, piše Alo.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još