Kolege o Bori Todoroviću: On je bio oličenje Beograda, njegovog duha, šarma i lakoće

0

Bard našeg glumišta je preminuo, ali reči njegovih kolega su živ dokaz da njegov duh nastavlja da živi.

Bora Torodović je bio „oličenje Beograda, njegovog duha, šarma, lakoće“, rekao je reditelj Goran Marković.

„Sa njim odlazi i taj Beograd, nema ko Boru da nasledi“, konstatovao je reditelj u čijoj je „Nacionalnoj klasi“ Todorović ostvario jedan od upravo takvih likova, majstora i zavodnika Žileta.

Međutim, kako je istakao, „malo ko zna da se iza tog šereta krio jedan ozbiljan misleći čovek, koji je, slušajući samo svoje srce i prateći dosledno svoja uverenja, donosio često vrlo hrabre i nepopularne političke odluke“.

„On je bio slobodan čovek koji je mogao da živi prema načelima u koja je verovao. A to može jako malo ljudi“, izjavio je Marković.

„Napustio nas je jedan od najznačajnijih, najpopularnijih i najšarmantiji glumac u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. Bora je bio i ostaće upamćen po ulogama malih ljudi koji se snalaze uz osmeh i priče za preživljavanje. Ccesto je igrao samog sebe sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda, rekao je dramski pisac Dušan Kovačević.

„Sa Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije, a meni će nedostajati moj stariji brat“, dodao je on.

Glumac Branislav Lečić rekao je da mu je „veoma teško što je otišao jedan od izuzetnih glumaca i prijatelja, Bora Todorović.

Sa njim sam radio film „Profesionalac“ i to je bilo na moje zadovoljstvo, jer nikada lakše i lepše nisam radio sa jednim glumcem koji itekako ume da napravi fleksibilnu granicu između svog intimnog, privatnog i onoga što je glumački zadatak
, rekao je Lečić.

„Mislim da ga je to karakterisalo kroz ceo život, a to su mogli i svi ostali da osete, a to je da se ne zna da li se zeza ili glumi, da li je ozbiljan ili se šali. Njegova duhovitost i humor su bili hrana ne samo na sceni, već i izvan nje, zato što je zajedno sa Draganom Nikolićem i drugim glumcima uspevao da napravi zanimljivu atmosferu, kao i da stvori priče, anegdote koje i dan danas žive“, dodao je on.

On je redak talentovani, spontani glumac koji je uvek uspevao da ostavi svoj lični pečat u svemu što je radio, zaključio je Lečić.

„Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najlmlađi u društvu. Ali, nažalost najmlađi i odlazi. Neizmerno sam tužan“
, rekao je režiser Goran Paskaljević.

Teatrolog Jovan Ćirilov ocenio je da je sa odlaskom Todorovića iz naše sredine „nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejžaža.

„I to je nekakva životna protivrečnost povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije“, rekao je Chirilov.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je smrt Todorovića „ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište i za porodicu i kulturu“.

To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. igrao u filmu „Mreža“ Bojana Stupice i tada je počeo svoju filmsku karijeru i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji.

Ono što je radio 80-tih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora: Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom, Ssijanom, Baletićem, Duškom Kovačevićem… je ono po čemu se naša kinematografija prepoznaje kada se osvrnete šta je naša kinematografija bila u 20. veku, rekao je Zelenović.

„Ono što je meni zanimljivo je da se replike iz tih filmova u kojima je igrao i danas se mogu čuti u svakodnevnom govoru i to govori da Bora Todorović nije bio glumac klišea. Sve su njegove uloge veoma raznovrsne i osobene na svoj načim i to je dokaz njegovog ogromnog glumačkog talenta koji je Bora posedovao. Ogroman je gubitak za sve nas
„, zaključio je on.

Komemoracija Bori Todoroviću biće održana u četvrtak u 13 sati u Ateljeu 212 a poslednji ispraćaj će biti organizovan na Novom groblju u 16 sati.

izvor: Novosti

Foto: youtube printscreen

Ostavite komentar

Your email address will not be published.