Između Palestine i Izraela više nema komunikacije, samo lete rakete!

Izrael tvrdi da je je preko noći ispaljeno nekoliko raketa na njegovu teritoriju, kao i da je usledilo više do 160 vazdušnih napada kao odgovor.

Nije sigurno koliko je stradalo, ali ministarstvo zdravlja je saopštilo da je 25 Palestinaca stradalo, a 70 je povređeno u nedavnim sukobima. Među stradalima je i dvoje dece.

Najmanje pet raketa ispaljenih iz pojasa Gaze oboreno je danas iznad Tel Aviva i okolnog područja, javio je izraelski vojni radio.

Hamas upozorava: Svi ste sada meta
Zbog raketne vatre začule su se sirene, ali svih pet raketa presrele su u vazuhu protivraketne baterije "gvozdena kupola", dodaje se u izveštaju radija. Jutros je ispaljena jaka baražna vatra na centralni deo Izraela.

I u jeku vazdušnih napada, izraelska vojska je najavila da se sprema i za kopnenu ofanzivu.
Izraelski visoki zvaničnik je rekao za CNN da bi takva operacija "mogla da bude neophodna", dok je ministar odbrane rekao da se operacija protiv militantne grupe Hamas "najverovatnije neće okončati za nekoliko dana".

Izrael je u utorak započeo ofanzivu bombardujući ciljeve u Gazi iz vazduha i sa mora da zaustavi pojačano raketiranje svoje južne teritorije iz tog palestinskog područja.

Najmanje 23 ljudi ubijeno širom pojasa Gaze u izraelskoj ofanzivi, započetoj u utorak udarima iz vazduha i sa mora, saopštili su danas palestinski zvaničnici.

Svetske sile pozivaju na mir
Jordan, jedna od dve arapske zemlje, koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom, osudio je danas agresiju Izraela i zahteva momentalno okončanje smrtonosnih vazdušnih udara na pojas Gaze.

Portparol vlade u Amanu Muhamad Momani rekao je da su udari, u kojima je ubijeno više od 20 Palestinaca, u odgovoru na navodnu raketnu vatru, koja ni je ubila ni jedbog Izraelca, "varvarski".

On je dodao da je "varvarska agresija imala negativne posledice na pojas Gaze i čitav region".

Jordan "osuđuje vojnu agresiju koju je Izrael pokrenuo u pojasu Gaze" i poziva na "momentalno okončanje", rekao je Momani.

Predsednik SAD Barak Obama, u članku objavljenom u nemačkom listu "Cajt", apelovao je danas na obe strane u rastućem sukobu izmedju Izraela i Palestinaca da pokažu uzdržanost i da ne deluju osvetnički.

"U ovo opasno vreme, svako umešan mora štititi nevine i delovati razumno i odmereno, a ne sa osvetom i odmazdom", napisao je Obama.

"Obe strane moraju biti spremne na rizike zarad mira", rekao je američki predsednik.

Russia Today je objavio snimak na kom se navodno vidi kako nepoznati napadači pokušavaju preko obale da se probiju na Izraelsku teritoriju.

Izvor: Blic

Pogledajte još