Grčka u štrajku: Bolnice, zatvori i poreske službe će štrajkovati 24 sata

0

Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj počeli su danas 24-časovni štrajk u znak protesta zbog kontinuiranih rezova u državnoj potrošnji i planiranih otpuštanja radnika.

Bolnice, poreske službe, zatvori i druge javne službe biće pogođene štrajkom, koji bi trebalo da kulminira protestnim skupom u podne ispred zgrade grčkog parlamenta.

Protest se poklapa sa početkom posete inspektora Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke, poznatih kao „trojka“, koji od Grčke zahtevaju mere štednje u sklopu paketa međunarodne pomoći od 260 milijardi evra.

„U trenutku kada vlada pojačava napad na radnike, naš odgovor će biti snažan“, saopštio je jedan od vodećih grčkih sindikata zaposlenih u javnom sektoru ADEDY.

Grčki radnički sindikati oštro se protive planovima vlade za smanjenje broja od ukupno 600.000 državnih službenika, kroz otpuštanja i premeštanja radnika.

Radnici, takođe, protestuju protiv mera štednje, koje podrazumevaju 40 odsto smanjenja plata i penzija, naveo je BBC.

Ministarstva finansija i administrativnih reformi podnela su tužbu protiv štajka i presuda suda očekuje se kasnije u toku dana.

izvor: Blic

Foto: Nadlanu Arhiva/Beta/AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.