Ni podizanje cene struje neće pomoći EPS-u

To je ocenio v. d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović na konferenciji pod nazivom "Kako su poplave uticale na elektroenergetsku bezbednost Srbije" koju je organizovao "Balkanmagazin.net".

Obradović je rekao da bi sam efekat povećanja cena struje rešio između jedne trećine do polovine problema koje ima EPS, što nas, kako je dodao, opet vraća na neke druge mere.

Dodao je da očekuje da će uskoro doći do najavljene promene organizacije u EPS-u, što će omogućiti i bolju naplatu, jer do sada nije bilo moguće sa centralnog mesta narediti da se nekome isključi struja zbog neplaćanja, s obzirom da su lokalni rukovodioci distribucija imali apsolutnu nadležnost odlučivanja, što više neće biti slučaj.

"Ono što je bitno da se reši - to su gubici u distribuciji od 16 odsto i povećanje naplate koja sada iznosi 90 odsto. S druge strane, povećanje cena može da ima efekat u narednim godinama, tako što će ljudi manje koristiti struju za grejanje", rekao je Obradović, ocenjujući da je to čisto rasipanje.

Navodeći da EPS sada uvozi struju i da je do sada za taj uvoz dato 20 miliona evra, on je dodao da su ugljenokopi još u velikoj meri poplavljeni, a iskopane količine idu u rezervu za zimu, kada struja na tržištu bude skuplja.

Obradović je takođe napomenuo da se umesto prosečno 90.000 tona uglja sada proizvodi 45.000 tona dnevno.

Štete koju su poplave nanele elektroenergetskom sistemu Srbije još nisu tačno utvrđene, jer će to biti moguće tek kad se ugljenokopi sasvim isuše i ukloni mulj, kaže Obradović.

Podsetivši da je ceo elektroenergetski sistem bio ugrožen, Obradović je, rekao da su one izazvale direktne štete u rudarskom sektoru i indirektne na poslovanje EPS-a. Kako je procenio, štete u poslovanju će se tek osetiti u narednih 12 do 18 meseci.

EPS će morati da obezbedi sredstva za sanaciju opreme u rudnicima i njihovo vraćanje u prvobitno stanje, kazao je on, napominjući da se 70 odsto struje u Srbiji dobija iz uglja, od čega 50 procenata obezbeđuje samo "Kolubara".

Prema njegovim rečima, tek sada je moguće pritstupiti jednom bageru koji je zarobljen u mulju.

On je napomenuo da je EPS poplave dočekao prilično finansijski oslabljen, da do kraja godine predstoji i treći talas liberalizacije tržišta električnom energijom, ali je ukazao da to preduzeće nije ostavljeno na cedilu, da su se država i nadležno ministarstvo maksimalno angažovali da pomognu, te da se očekuje i donatorska konferencija u Briselu.

"EPS je uspešno izbegao bankrot pre godinu dana, ali će morati da značajno smanji troškove", zaključio je Obradović.

Vlada će kontrolisati uvoz struje
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je za EPS prioritet da se pozabavi ispumpavanjem vode sa kopova i da će vlada kontrolisati planirani uvoz struje.

Mihajlović je naglasila da će vlada itekako kontrolisati EPS prilikom uvoza struje s obzirom da je u pitanju državni novac. "Mi moramo mnogo toga da uradimo da se voda iz kopova ispumpa, jer što se duže bude čekalo na ispumpavanje vode, to će Srbija duže da uvozi struju", kazala je Mihajlović.

Ona je ukazala da nije mogla da se predvidi elementarna nepogoda, odnosno poplave koje su pogodile Srbiju i da zato moramo da uvozimo struju, ali da je važno da se što pre osposobi elektroprivredni sistem kako bi što manje struje uvozili.

"Iskreno se nadam da će projekcije koje EPS daje biti tačne i da ćemo početkom sledeće godine imati rešen problem poplava", kazala je Mihajlović. Prema njenim rečima, postoje i druge projekcije koje kažu da će nam biti potrebno malo više vremena za to.

"U svakom slučaju, na EPS-u je da se sada pozabavi ispumpavanjem vode i to je za njih prioritet", naglasila je potpredsednica Vlade.

Izvor: B92

Pogledajte još