Uskoro: Tanjir za brojanje kalorija! (VIDEO)

0

Mali kuhinjski aparati će jednog dana biti obogaćeni prinovom u vidu merača kalorija, na kom naučnici u SAD uveliko rade. Ovaj aparat, koji bi za nekoliko sekundi mogao da izračuna koliko vaš ručak ima kalorija, trebalo bi da izgleda kao plastični poklopac koji se stavlja preko tanjira. Jednostavnim pritiskom na dugme moći ćete da vidite koliko kalorija sadrži vaša hrana.

Prototip ovog aparata, koji za sada ne izgleda ovako elegantno, koristi mikrotalase koji prolaze kroz namirnice, mere koliko masti i vode sadrže, i na osnovu toga izračunava kalorijski indeks vašeg obroka.

S obzirom na to da je gojaznost u porastu širom sveta, a posebno u Americi, aparati koji bi omogućili da lakše pratimo kolik smo karolija uneli bili bi jako korisni, i sigurno će biti velika potražnja.

Bilo bi lepo, zar ne? Pritiskom na dugme znali bismo koliko se kalorija nalazi u tanjiru

Brojač kalorija je i dalje u ranoj fazi istraživanja u američkim laboratorijama, ali rezultati za sada obećavaju. Ovaj aparat pomoću talasa određuje koje su namirnice u pitanju, jer talasi ne prolaze podjednako lako kroz ulje, vodu i proteine.

Iako aparat za sada izgleda kao jedna metalna kutija, te nije ni najmanje lep, naučnici se nadaju da će jednog dana moći da se posvete lepom dizajnu. Do tada će nastaviti da usavršavaju tehnologiju, a mi ćemo se nadati da ćemo uskoro znati tačno koliko kalorija sadrži naš obrok.

Izvor: Blic

Foto: printscreen/youtube

Ostavite komentar

Your email address will not be published.