POPLAVE: Izašla lista konačnog broja stradalih!

Tokom majskih poplava u Srbiji poginulo je 57 ljudi, od čega su se 23 osobe utopile, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Aleksandar Nikolić.

„Poplavljeno je 2.260 objekata, a 1.763 je bilo ugroženo. Ta cifra ne obuhvata objekte u Obrenovcu, Paraćinu i Svilajncu“, kazao je Nikolić. On je dodao da je prosečno 7.300 pripadnika MUP-a bilo angažovano u poplavljenim područjima, a maksimum je bio 18. maja kada ih je na terenu bilo 9.592. Nikolić je kazao da će MUP uraditi analizu u kojoj će biti sagledane dobre i loše strane reagovanja nadležnih službi tokom vanredne situacije.

Ovo je bilo veliko iskustvo za nas. Tačno je da nemamo dovoljno sredstava i da je finansijska situacija teška, ali svaku buduću vanrednu situaciju moramo dočekati spremni jer opravdanja više nemamo“, kazao je Nikolić i dodao da ni velike investicije pre poplava ne bi mogle da spreče njihove katastrofalne posledice. Prema njegovim rečima, regionalna saradnja je možda jedini način da se dugoročno reši problem vanrednih situacija.

Poplave i požari ne poznaju granice. Naš region je prinuđen da sarađuje i jedan od predloga o kojima već razgovaramo je da stvorimo zajednički centar za poplave čije bi sedište moglo biti u Nišu, dok bi regionalni centar za požare mogao biti stacioniran u Hrvatskoj“, kazao je Nikolić.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je na sednici Odbora da je Vojska Srbije evakuisala 10.299 osoba iz poplavljenih područja. „Helikopterima i transportnim avionom An-26 obavljen je 551 let u trajanju od 195 sati. Maksimalno je na dnevnom nivou vojska angažovala deset helikoptera, tri amfibije, 43 čamca i osam pumpi za vodu, a kad je reč o najvećem broju vojnika angažovanih tokom jednog dana na poplavljenim područjima, ta cifra je iznosila 15.133“, rekao je Đorđević.

„Izveštaj je neprihvatljiv jer se nigde ne vidi sta su Vlada i ministri radili na prevenciji. Nema ni odgovora na pitanje zašto je Krizni štab formiran tek 15. maja, niti kako je načelnik generalštaba postao rukovodilac odbrane od poplava. Zašto nije bilo mobilizacije civilne zaštite nego su nepripremljeni Beograđani otišli u Šabac? Ko bi odgovarao da se njima nešto desilo?“, upitao je Marko Đurišić iz NDS.

Član Odbora iz DS Balša Božović ocenio je da izveštaj Vlade nije potpun i da zato neće glasati za njega. „Sumnje podgreva činjenica da još nismo dobili tačan spisak sa imenima nastradalih. Pitanje je i zašto nema predstavnika vodoprivrednih preduzeća na ovoj sednici i šta se desilo sa pozivom na evakuaciju stanovništva poplavljenih mesta“, kazao je Božović.

Zoran Babić iz SNS istakao je da nijedna vlada do danas nije predala skupštinskom odboru izveštaj o prirodnim katastrofama koje su pogodile Srbiju u poslednjih nekoliko godina.

„Imali smo zemljotrese u Kraljevu i Mionici, poplave u Jaši Tomiću a vladine izveštaje o tim katastrofama, poslanici nisu videli. Detaljan izveštaj o kome danas raspravljamo, pokazuje ozbiljnost aktuelne vlade“, ocenio je Babić. On je rekao da SNS podržava formiranje anketnog odbora za kontrolu trošenja sredstava namenjenih otklanjanju štete od poplava, dodajući da bi taj odbor morao da analizira i kako su prethodne vlade Srbije trošile pare za obnovu područja pogođenih prirodnim katastrofama.

Izvor: Danas

Pogledajte još