Otvoren filmski konkurs za “GREEN FEST 2014″

Svi autori kratkih i amaterskih filmova na temu životne sredine, sve do 26. septembra 2014, mogu prijaviti svoje radove za prikazivanje na petom Međunarodnom festivalu zelene kulture “GREEN FEST”. Festival se ove godine održava pod sloganom “Pametni gradovi”, od 29. do 31. oktobra, saopšteno je iz Centra za unapređenje životne sredine koji organizuje Festival u saradnji sa Domom omladine Beograda, i uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Lenovo.

„Zadovoljni smo što i ove godine možemo da podržimo Green Fest. Organizatori festivala u potpunosti prate multidisciplinarni pristup ekologiji, kao i stav našeg sekretarijata o važnosti podizanja svesti u oblasti zaštite životne sredine. Ovogodišnja tema festivala „Pametni gradovi“ je vrlo aktuelna s obzirom da danas čak pedeset posto svetske populacije živi u gradovima, sa tendencijom da se u skoroj budućnosti broj stanovnika u gradovima udvostruči. Samim tim, moramo uložiti velike napore da se gradovi transformišu u inteligentnije i efikasnije urbanističke celine koje će svojim stanovnicima omogućiti udobniji život, ali sa posebnim akcentom na održivi razvoj i očuvanje životne sredine“ izjavio je Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda

Na konkurs za amaterski film se mogu prijaviti radovi samo ako su snimljeni, u potpunosti, amaterskom tehnikom: snimci napravljeni mobilnim telefonom, foto-aparatom i amaterskom video kamerom. U okviru ove kategorije biće dodeljene nagrade u tri starosne kategorije: do 18, od 18 do 27, i preko 27 godina, kao i specijalna nagrada Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Program kratkog filma je namenjen svim profesionalcima iz oblasti kinematografije koji se bave temama prirode, životne sredine i ekologije. Nagrade će biti dodeljene za dva najbolja kratka filma. Nagrade za pobednike, u okviru obe kategorije, je obezbedila kompanija Lenovo.

Spisak filmova koji su ušli u selekciju za neku od vrednih nagrada festivala biće objavljen 15. oktobra na zvaničnoj internet stranici Festivala (www.greenfest.rs) gde se nalazi i kompletna konkursna dokumentacija.

Međunarodni festival zelene kulture „GREEN FEST“ je najveća “zelena” manifestacija u regionu jugoistočne Evrope koja se održava svake godine. Tokom prethodne četiri godine, na konkurse za kratke i amaterske filmove je stiglo više od 370 filmova sa svih kontinenata, održano preko 80 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola i studente, predstavljeno preko 60 izlagača i umetnika, sa ukupnom posetom od preko 25 000 građana.

Izvor: Eklogija.rs

Pogledajte još