KOLAPS: Vol Strit pretrpeo štetu od 200 milijardi dolara zbog lažnog tvita!

Slika možda vredi hiljadu reči, ali lažni tvit ume da napravi rupu u finansijskom tržištu u sekudni.

Ovo je bila lekcija koju su naučili građani SAD-a u utorak kada je tvit koji je, navodno, objavio Associated Press, rekao da je došlo do eksplozije u Beloj kući i da je predsednik Obama povređen.
Nije prošlo ni nekoliko minuta do reakcije AP-a koji je pritrčao u pomoć, pokušavajući da objasni da je tvit prevara. Ali, šteta je već napravljena: zbog ovog tvita, Dow Jones Industrial Average je pretrpeo neverovatan gubitak skinuvši mu 150 poenta, što je oko 1%, u sekundi.
Šteta je naneta i mnogim drugim firmama, čak i do 10%.

Kako stručnjaci kažu, užas koji se dogodio kao rezultat lažnog tvita, je rezultat nove tehnologije koja može da ‘pročita’ poruke društvenih medija i da na osnovu njih pravi uloge.

Kompjuterska tehnologija koja ume da ‘razume’ poruku je ‘neverovatno fina’, rekao je za Wall Street Jurnal Erik Pričet, glanvi šef Potamus Tradinga, akcijske firme čija je specijalnost elektronska trgovina.

Stručnjaci sa berze, udružueni sa stručnjacima za ovakvu i slične vrste prevara kažu da je još rano da se utvrdi da li se radi o tome da je sve namešteno kako bi neke druge kompanije profitirale, ili se igralo na slučajnost. Obe opcije se još uvek ispituju.

Za više o ovoj temi, pročitajte ovde.

Pogledajte još