Smanjena kazna osuđenom za gaženje policajca

Za razliku od Višeg suda, koji je Stevovića osudio za teško ubistvo, Apelacioni sud procenio je da je reč o znatono blažem krivičnom delu protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

- Stevović je upravljao automobilom, u kom je bila i njegova drugarica, bez položenog vozačkog ispita. Policajac je podigao desnu ruku u vis, a levom rukom više puta pokazao da se zaustavi na proširenje pored puta. Okrivljeni je, ne smanjujući brzinu kretanja, nastavio u pravcu Ostružnice i pri brzini od 79,9 kilometara na sat udario policajca i naneo mu teške povrede, od kojih je on preminuo osam dana kasnije. Nesmanjujući brzinu i pored toga što je udario policajca, nastavio je dalje, ali je potom izgubio kontrolu nad vozilom i prevrnuo se, posle čega je i uhapšen –
navodi se u presudi.

Apelacioni sud, procenio je da je prvostepenom presudom pravilno utvrdjeno da je uznok nesreće Stevovićeva nepropisna vožnja, ali je ocenio da nije reč o teškom ubistvu, jer nije utvrđeno da je on sa umišljajem pokušao da ubije policajca.

- Utvrđeno je da je pre udara policajca, pokušao da skretanjem na levo i izbegne Aleksandra Otaševića, ali zbog neprilagođenje brzine nije uspeo. Prilikom odlučivanja o visini kazne, kao olakšavajuće okolnosti uzete su Stevovićeva mladost, činjenica da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio mladje punoletno lice, kao i to da je izrazio iskreno kajanje i žaljenje zbog onoga što je učinio. U obzir je uzet i njegov raniji život, a kao otežavajuća okolnost to što je pobegao sa lica mesta. Apelacioni sud je ocenio da bi se kaznom zatvora od sedam godina postiglo da okrivljeni ubuduće ne čini krivična dela – navedeno je u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Apelacioni sud, potvrdio je odluku Višeg suda kojom je Miloradu Stevoviću zabranjeno da tri godine upravlja vozilom “B” kategorije.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još