Poklonio milion dolara za Muzej Nikole Tesle!

Ilon Mask, pronalazač, milioner i vlasnik kompanije “Tesla Motors”, donirao je milion dolara za Naučni centar Tesla u Njujorku na mestu Vardenklifa, jedine preostale laboratorije slavnog naučnika. Za taj potez Maska veliku zaslugu ima jedan autor veb stripa, prenosi CNN.

Metju Inman, čiji strip i sajt privlači milione čitalaca svakog meseca, potvrdio je u četvrtak da je razgovarao sa Maskom i da mu je on potvrdio donaciju. Mask će napraviti punkt za punjenje Tesla automobila na parkingu ispred muzeja, i doniraće milion dolara da se muzej napravi i počne sa radom.

Osnivač komapnije Tesla Motors već je ranije donirao 2,500 dolara za budući muzej.

U jednom od svojih stripova, Inman je poredio Teslu i “stao na njegovu stranu” sa svojim (u svetu poznatijim savremenikom) rivalom Tomasom Edisonom. 2012. godine organizovao je akciju da kupi Vardenklif i da ga pretvori u muzej posvećen Nikoli Tesli.

(old_image)

Foto: Wikipedia

Ubrzo je pokrenuo akciju na sajtu “Indiegogo”, koju je nazvao “Hajde da napravimo “prokleti” Teslin muzej” (Let’s Build a G**damn Tesla Museum), koja je sakupila neverovatnih 1,3 miliona dolara. Od tada do danas prikupljena suma dostigla je skoro 8 miliona dolara potrebnih da se prostor restaurira i izgradi Muzej.

Ove godine je Inman u svom stripu recenzirao novi Tesla Model S i praktično kroz njega pozvao Maska da pomogne. Par sati od objavljivanja tog stripa Mask je postovao na Tviteru: “Biće mi drago da pomognem”.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još