NA TRONU: Ivana Španović je najbolja skakačica udalj na svetu!

Sjajni rezultati u kontinuitetu doveli su do toga da Srbija ima najboljeg sportistu na svetu. Ne pričamo sada o Novaku Đokoviću, već o našoj najuspešnijoj atletičarki Ivani Španović.

Ona je izbila na prvo mesto liste najboljih skakačica u dalj na svetu, prema rangiranju portala “All athletics”, koji se bavi bodovanjem od 1999. godine.

Rekorderka Srbije u skoku u dalj i bronzana sa šampionata sveta u Moskvi prošle godine zaslužila je prvo mesto na rang listi na osnovu postignutih rezultata na pet najboljih takmičenja u poslednjih godinu dana, saopštio je Atletski savez Srbije.

U obzir se uzima kategorija takmičenja, postignuti rezultat kao i plasman, i to je upravo razlika između bodovanja Međunarodne atletske federacije, koja računa samo jedan najbolji rezultat ostvaren u toku sezone.

- Ovaj ogroman uspeh govori u prilog tome da je Ivana imala najviši nivo skokova na najvažnijim takmičenjima od svih skakačica udalj na svetu. Mnogo bodova donela joj je i svetska medalja u Moskvi, ti bodovi će se u avgustu brisati, ali s druge strane prvenstvo Evrope u Cirihu se održava u istom periodu, što je nova prilika za osvajanje dodatnih bodova – rekao je trener srpske rekorderke Goran Obradović.

On je naglasio da Španovićevoj sada predstoji kratak odmor, a potom pripremne za drugi deo sezone.

- Pripreme ćemo odraditi u Sloveniji i cilj je da zadržimo visoke pozicije na svim svetskim rang listama. Želja svih nas je da Ivana preskoči tu magičnu granicu od sedam metara, ali iz mog trenerskog ugla, važnije od jedne sedmice jeste konstantnost rezultata na velikim daljinama, jer time gradimo put, ne za jednu, nego za mnogo skokova preko sedam metara – istakao je Obradović.

On je dodao da “ni ta sedmica ništa ne garantuje, jer imamo dosta devojaka koje su skakale preko sedam metara, ali nisu osvojile ni jednu medalju na velikim takmičenjima. Najvažnije je boriti se kada je najpotrebnije, a Ivana je umetnik u tome, što je više puta pokazala“, rekao je Obradović.

(old_image)

Twitter/@IvanaSpaNOv1c

Ovo je prvi put da se ime srpskog atletičara nađe na prvoj poziciji ove rang liste, a do sada najbliži tome bili su Biljana Topić u troskoku (5.mesto), Dragutin Topić u skoku u vis, Asmir Kolašinac u bacanju kugle, Emir Bekrić na 400 prepobe i Mihail Dudaš u višeboju (svi 7.mesto), Dragan Periić u bacanju kugle (8.mesto) i Dragana Tomašević u bacanju diska (9.mesto).

Španovićeva je posle istorijske bronze za Srbiju na šampionatima sveta prošle godine u Moskvi, u martu ove godine osvojila i bronzano odličje na prvebstvu sveta u dvorani u poljskom Sopotu.

- Ovaj rezultat govori da se atletika na velika vrata vratila u Srbiju.

- Dodatni značaj tome što imamo najbolju svetsku skakačicu u dalj daje i činjenica da nova generacija srpskih sportista mladima pruža odličan primer pravih vrednosti. Ivana, ponosni smo na tebe i želimo ti uspešan nastavak sezone i da nastaviš da nižeš sjajne rezultate – navodi se u čestitki ministra Vanje Udovičića Ivani Španović.

Lista prvih deset najboljih skakačica u dalj na svetu:

1. Ivana Španović (Srbija) – 1.328 bodova

2. Britni Ris (SAD) – 1.304

3. Eloiz Leser (Francuska) – 1.300

4. Besing Onagbare (Nigerija) – 1.292

5. Šara Proktor (V. Britanija) 1.285

6. Tjana Bartoleta (SAD) -1.278

7. Darija Klišina (Rusija) – 1.277

8. Olga Kučerenko (Rusija) – 1.228

9. Fuomi Džimo (SAD) – 1.224

10. Katarina Džonson Tompson (V. Britanija) – 1.220

Izvor: Telegraf

Pogledajte još