DRAMATIČNO: Smrtnost od ovoga je češća i od predoziranja heroinom i kokainom zajedno!

0

Na neke lekove ste toliko navikli da ih uzimate kao da jedete bombone, ali, da li ste znali koji od njih mogu da budu smrtonosni ako se kombinuju sa još nekim lekovima ili ih pijete više nego što je dozvoljeno?

Broj smrtnih slučajeva koji su povezani sa lekovima za suzbijanje bola koje prepisuju lekari veći je od broja smrtnih slučajeva predoziranja heroinom i kokainom zajedno, upozorili su naučnici sa američkog Univerziteta “McGill”.

Samo u SAD-u je tokom 2010. godine zbog ovog problema preminulo preko 16.000 ljudi. Svake godine hiljade ljudi u SAD-u i Kanadi umire zbog predoziranja analgeticima, a stope smrtnih slučajeva polako, ali sigurno se samo povećavaju tokom poslednje dve decenije.

Kod nas još nije rađeno istraživanje, ali je situacija možda čak i gora, ako uzmemo u obzir stil života i obaveštenost o delovanju, nuspojavama, lekova protiv bolova koje možemo kupiti bez recepta u apotekama.

U Srbiji je uzimanje analgetika, od kojih se neki odavno ne koriste ili su zabranjeni u Evropi, savim normalna i rutinska stvar. Čak i neki lekari preporučuju da uzmete “nešto” protiv bolova.

Naše navike i stres pod kojim se konstantno nalazimo, menja i navike što se tiče uzimanja lekova.

Tako na primer, neki analgetici NE SMEJU da se uzimaju sa lekovima protiv depresije, anksioliticima… Takve kombinacije zaista mogu da budu vrlo opasne i smrtonosne! Većina nas ne čita uputstva koja se nalaze u lekovima, ali najčešće se radi o nepoznavanju terminologije, pa samim tim i nepoznavaju prirode lekova koje uzimamo.

Zaista, nije loše poslušatii savet kojim nas bombarduuju u reklamama: “Pre upotrebe, posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom!”

Izvor: nadlanu/ordinacija

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.