Čučković: Netačno je da novac ne stiže zbog nesposobnosti

Čučković je apelovao na četvoro meštana Šljivica, koji u zgradi opštine Obrenovac od juče poslepodne štrajkuje glađu jer se obećani novac za obnovu kuća ne isplaćuje, da budu razumni i strpljivi i da pre svega brinu o svom zdravlju, prenosi RTS.

Kako je Čučković istakao, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, opština Obrenovac je tokom protekla dva meseca zajedno sa Vladom Srbije i Gradom Beogradom, uspostavila elektrodistributivni, kanalizacioni, vodovodni sistem, obnovila veći deo putne infrastrukture...

"Izneto su desetine hiljada kubnih metara kabastog otpada koji je smatran izvorom zaraze, dezinfikovano je više od dva miliona kvadratnih metara stambenih i poslovnih prostora kao i dvorišta, a već mesec dana rade Dom zdravlja, apoteke, pijaca i sve važnije institucije", konstatovao je Čučković.

Naveo je da je opština Obrenovac pre svih ostalih opština prva izvršila kategorizaciju svih 11.500 poplavljenih i oštećenih objekata i predala je Kancelariji za pomoć i obnovu polavljenih područja.

"Prvi smo opredelili i opremili zemljište na kome se uveliko grade kuće za smeštaj ljudi koji su ostali bez domova. Za sve donatore smo obezbedili najbrži mogući servis opštinske administracije koji podrazumeva predmere i predračune za sanaciju svih osnovnih i srednjih škola kao i predškolske ustanove koje će spremne dočekati mališane na početku školske godine", istakao je Čučković.

Predsednik opštine Obrenovac ocenio je teze pojedinih lokalnih političara posebno zluradim i netačnim jer oni, kako je rekao, pokušavaju tešku situaciju da iskoriste za politikanstvo.

"Teza da Vlada Srbije neće da pomogne Obrenovcu, jer ja nisam član vladajuće stranke je apsolutna laž, jer su i premijer i ministar policije, ministarka infrastrukture i ministar odbrane maksimalno posvećeni obnovi Obrenovca i uvek su se ponašali kao državnici, a ne rukovodstvo SNS-a", rekao je Čučković.

Istakao je i da je laž da je određena količina novca već isplaćena bilo kome jer je sav novac, kako je istakao, na računu Ministarstva finansija i ne može se trošiti pre donošenja Zakona, "a posebna je laž i da je određena pomoć uplaćena radnicima opštine".

"Ne postoji niti jedna stvar više koju opštinska administracija može da uradi da bi sredstva za obnovu bila preneta građanima. Više nego ikad nam je potrebno jedinstvo kako bismo podigli Obrenovac na noge. I pre poplave radio sam i subotom i nedeljom, a i dalje sam spreman da dam svoj puni doprinos ovom zajedničkom poslu", poručio je Čučković.

Izvor: RTS

Pogledajte još