DERU STUDENTE: Evo kako fakulteti zgrću milione!

Inspekcija ministarstva finansija ne stiže da prekontroliše poslovanje svih fakulteta jer imaju samo šest inspektora

Najveću dobit, sudeći po podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, u 2013. godini ostvario je Fakultet tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu. Na računu ovog fakulteta se 31. 12. 2013. godine nalazilo 200.970.161,46 dinara ili oko 1.730.000 evra, čiste dobiti.

- Najveću dobit ima zato što je i najveći fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Veći deo prihoda ostvaruje kroz brojne projekte sa privredom i ima razvijenu međunarodnu saradnju koja mu takođe omogućuje značajnu dobit - objašnjava Desanka Vlaškalin, šef računovodstva na FTN-u u Novom Sadu.

FTN nije povećavao cenu školarine ni ove ni prošle godine i ona iznosi od 90.000 do 100.000 dinara. Ovaj fakultet poznat je po odličnoj infrastrukturi, ali se teško može reći da u nju odlazi svih 200 miliona dinara profita godišnje.

Za FTN-om slede Ekonomski fakultet u Subotici, Fakultet bezbednosti u Beogradu i Beogradska poslovna škola koji su 31. 12. 2013. na svom računu imali više od milion evra dobiti. Ekonomski fakultet u Subotici, između ostalog, čuven je po papreno skupim cenama taksi, od prijave ispita do raznih drugih uverenja i potvrda koje naplaćuje studentima.

(old_image)

Tokove novca na fakultetima kontroliše budžetska inspekcija Ministarstva finansija. Međutim, kako u inspekciji radi svega šest inspektora koji su zaduženi za 12.000 korisnika budžeta u Srbiji, jedva stignu da se prekontrolišu i finansije onih fakulteta za koje postoje pritužbe o nezakonitom trošenju novca.

- U proteklih godinu dana Ministarstvo finansija primilo je deset pritužbi na rad visokoškolskih ustanova u kojima se ukazuje na kršenje zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja, kao i nenamenskog i nezakonitog korišćenja budžetskih sredstava, uključujući tu i kršenje Zakona o javnim nabavkama. U tom periodu budžetska inspekcija je izvršila kontrolu kod tri visokoškolske ustanove, dok je kod četvrte ustanove kontrola u toku - kažu u Ministarstvu finansija.

Kod sve tri ustanove kod kojih su završene kontrole utvrđene su određene nepravilnosti zbog čega su inspektori predložili mere za njihovo otklanjanje, a nadležnim sudovima će podneti zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Kako kažu u tom ministarstvu, radi se o Visokoj tehničkoj mašinskoj školi strukovnih studija „Trstenik“ iz Trstenika, Stomatološkom fakultetu iz Beograda i Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija iz Novog Sada.

Izvor: Blic

Pogledajte još