Najviše genija živi u Danskoj i Švedskoj, a koliko ih je u Srbiji?

Mensa je najveća međunarodna organizacija koja okuplja nadprosečno inteligentne ljude. Ima oko 100.000 članova u više od 100 zemalja sveta, a 1 odsto njih je iz Srbije.

Mensa Srbije prošle godine brojala je 1.165 članova, a do sada se oko sedam hiljada stanovnika naše zemlje može pohvaliti izmerenim veoma visokim IQ-om. Sama reč Mensa na latinskom znači okrugli sto, što ukazuje na jednu od njenih ideja, da je to društvo jednakih, bez razlika po verskoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

- S obzirom na broj stanovnika, Mensa Srbije je prilično brojna sa oko 155 članova na milion stanovnika. Veći broj članova na milion stanovnika ima 10 zemalja, a negde oko 40 zemalja je po tom procentu iza Srbije. Najvi​še članova imaju Danska i Švedska, negde oko 490 na milion stanovnika, kao i Velika Britanija sa oko 310. Zanimljivo je da SAD imaju, ​takođe, oko 155 ​članova na milion stanovnika, dok Nemačka, kao jedna od najvećih nacionalnih Mensa ima oko 135 – kaže Predrag Đukić, član predsedništva Mense Srbije.

Polaganje testa inteligencije i postizanje rezultata koji vas svrstavaju u 2 odsto svetske populacije neophodni su uslovi za učlanjenje u Mensu Srbije. Prosečan čovek ima IQ između 90 i 110. Visokointeligentnima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140, dok su članovi Mense oni čiji je IQ iznad 148 po Katelovoj, odnosno 130 po Vekslerovoj skali.

Ipak, za dobijanje statusa člana neophodno i uplatiti članarinu. Iako neki koji zadovoljavaju uslove nikada ne postanu članovi Mense, drugi su članovi organizacije godinama.

- Muškarci čine oko 70 odsto članova, s tim što na testiranja dolazi daleko više pripadnika jačeg pola, možda čak i do 80 odsto. Prosečna starost članova je 35 godina što nas svrstava u red najmlađih nacionalnih Mensi na svetu – ističe Đukić i dodaje da Mensa Srbije za svoja testiranja ne koristi nijedan test inteligencije koji se može naći na internetu.

Mensa je pre svega okruženje u kojem svako od članova može da pronađe srodne osobe i sagovornike na veliki broj tema.

- U okviru Mense postoje grupe (SIG ili Special Interest Group) u kojima se povezuju ljudi istih interesovanja. Okupljanja članova Mense su česta i pokrivaju celu državu, region, a neka od njih su i na svetskom nivou. Interesantno je da je prvi međunarodno prihvaćen projekat, Mensa foto kup, potekao upravo​ iz naše Mense. Trenutno ​radimo na pilot projektu „Mensa za roditelje“ – objašnjava Aleksandra Borović, predsednica Mense Srbije.

Redovna testiranja za Mensu obaviće se na jesen, pa svi oni koji misle da mogu da postanu članovi ove organizacije, imaju priliku da okušaju svoju inteligenciju. Ipak, imajte u vidu da na testiranje ne mogu oni koji imaju manje od 17 godina. Test se tokom života može polagati tri puta i najviše jednom u toku iste godine, ali ukoliko se kvalifikujete za članstvo u Mensi, rezultat važi doživotno.

Izvor: telegraf

Pogledajte još