Optuženi za smrt pacijentkinje kandidat za direktora Lekarske komore

Novo rukovodstvo, kao i upravni i nadzorni odbor u Lekarskoj komori Srbije, mora da bude izabrano do 23 jula. Pored dr Stanića, u trci je i dr Slađana Ilić, dermatolog iz Opšte bolnice u Ćupriji, koja međutim, nema veliku podršku među lekarima.

Dr Stanić je sam sebe predložio za kandidata direktora komore. Bilo mu je potrebno da sakupi samo deset potpisa. S obzirom na to da je izabran u novom sazivu Skupštine kao delegat i jedan od 15 predstavnika privatnih lekara u beogradskoj lekarskoj komori, to mu nije bio problem. Takođe, on očekuje najveću podršku od privatnih lekara.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnice protiv lekara „Beoklinike“ Dragana Stanojevića (47), Miodraga Stanića (47) i Bratislava Stamenkovića (65) zbog sumnje da su počinili teško delo protiv zdravlja ljudi. Optužnica ih tereti da su prilikom pružanja lekarske pomoći nesavesno postupali i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja pokojne Jelice Panić, zbog čega je devojka umrla.

Jelica je 2010. podvrgnuta rutinskoj operaciji laserskog uklanjanja ranice na grliću materice, ali joj se stanje naglo pogoršalo. Prebačena je na VMA, gde je posle osam dana duboke kome preminula.

Roditelji pokojne Jelice šokirani su činjenicom da ovaj doktor može da bude postavljen na čelo komore.

Snežana Panić, Jeličina majka, kaže da nije iznenađena njegovim napredovanjem u karijeri.

"On, da ima imalo savesti, odbio bi tako nešto sve i da ga mole da se prihvati funkcije. Šta mu sve to treba kad i sam zna da je kriv za smrt mog deteta. Ne kažem da ju je namerno ubio, ali smatram da bi bilo normalno da sačeka da se suđenje završi, pogotovo što je njegova odgovornost dvostruka - i kao lekara i kao vlasnika klinike", kaže Snežana Panić.

"Ne znam kako čovek čiju će lekarsku čast ispitivati sud može uopšte da razmišlja da postane direktor"
, pita se Snežana Panić.

Sa dr Stanićem nije bilo moguće stupiti u kontakt ni preko klinike Medicinski sistem Beograd, čiji je vlasnik i direktor, da bi nam odgovorio da li je moralno i etički da se kandiduje za direktora LKS iako se protiv njega vodi spor zbog smrti pacijentkinje.

Izvor: Blic

Pogledajte još