Šest mera za spas od bankrota

Ne mogu zaposleni u javnom sektoru i penzioneri da budu ti koji snose najveći teret, dodao je Vujović i podvukao da dileme u Vladi o neophodnosti fiskalne konsolidacije nema.

Nove mere

  • Definisanje konkretnog seta mera za naredne tri godine
  • Tretiranje neplaćanja poreza kao kriminala

  • 600 miliona evra godišnje uštede nakon prodaje ili gašenja 584 državne firme koje samo troše

  • Poskupljenje struje, ali samo uz racionalizaciju i sređivanje stanja u EPS

  • 300 miliona evra godišnje prihod države od javnih preduzeća pošto se uvede profesionalni menadžment

  • Rebalans budžeta i početak pregovora s MMF u septembar

- Nije problem u izboru mera, već u oštrini mera i načinu na koji će one biti sprovedene - napominje ministar i dodaje da se isti cilj može postići setom ekonomskih mera koje će biti ravnomernije raspoređene tokom tri godine.

- Deficit ćemo smanjiti i rešavanjem problema nasleđenih iz prošlosti. Rešenjem statusa 584 preduzeća koja samo troše budžetska sredstva i ništa ne privređuju uštedećemo oko 600 miliona evra godišnje. Bolje upravljanje, uz profesionalni menadžment i uštede u javnim preduzećima, mogu godišnje da donesu 200 do 300 miliona evra umesto gubitaka koje pokriva budžet.

Potrebno je izgraditi politički i društveni konsensus da u primeni ovih mera nema izuzetaka.

- Niko ne može biti pošteđen -
zaključuje Vujović.

Neće se, dodaje on, odustati ni od agresivnije borbe protiv sive ekonomije, što je najavljeno već za ovu nedelju.

- Borba protiv sive ekonomije ostaje prioritet. Budžet Srbije svake godine gubi 100 miliona evra samo zbog šverca cigareta. Polovina ukupne količine rakije se proizvodi bez plaćanja akciza i poreza, a to bi mogli da budu prihodi budžeta. Korupcija je rak-rana ovog društva. Najgora forma korupcije je kriminal. Kriminal se u ovoj zemlji ne ogleda samo u tome što ljudi gube život, već i što država zbog neplaćenih poreza i akciza gubi prihode iz kojih bi se finansirale škole, bolnice, putevi - navodi ministar.

Kao ekonomista, priznaje da neke problem u EPS-u nije moguće rešiti bez poskupljenja.

- Ušteda struje nema smisla pri cenama koje su 30 odsto niže od najmanjih cena u regionu. Cena struje mora da bude viša da bi ove uštede imale ekonomskog smisla. I najvažnije, da bismo privukli strana ulaganja u generisanje i izvoz električne energije, moramo da imamo ekonomsku cenu struje. Naravno, samo povećanje cena struje bez odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cene bi ostale bez efekta i bile bi upotrebljene za povećanje plata, koje su previsoke. S prosekom od 75.000 dinara, radnici EPS-a su skoro dva puta bolje plaćeni od prosečnog radnika.

Vujović dodaje da postoje i problem u EPS koji se ne mogu rešavati poskupljenjem. Recimo, tzv. tehnički gubici od 18 odsto proizvedene struje nisu pitanje cene, već lošeg gazdovanja.

- Isto se odnosi na rekordno nisku naplatu, od samo 84 odsto. Menadžment sa preko 600 visoko plaćenih direktora još je jedan primer - zaključuje ministar.

Rebalans se, otkriva Vujović, očekuje tokom septembra, za kada je planiran i dolazak MMF-a.

- Rebalans budžeta mora da se odrazi na sve ključne elemente ekonomskog programa koji će biti osnova pregovora sa MMF-om i efekata sprovođenja dogovorene politike do kraja godine. To, na primer, uključuje isplate socijalnih programa, plate i penzije - navodi Vujović.

Naglašava i da likvidnost nije problem.

- Para imamo i rebalans neće biti opterećen tim problemima - zaključuje Vujović.

Lazar Krstić demantovao je da je ostavku podneo kako bi skrenuo pažnju s donošenja izmena zakona o radu i PIO. Kaže da je verovao da je najbolje agresivnim merama uticati na fiskalnu konsolidaciju.

- Formalno neću biti zaposlen u vladi, ostajem u Beogradu, zajedno sa svojim timom biću premijeru na raspolaganju - rekao je Krstić.

Pajtić uz sindikate
Lider DS Bojan Pajtić ocenio je da predloženi zakon o radu nije reformski, kao ni pravedan, i pozvao je članove i simpatizere DS da se pridruže najavljenim protestima sindikata u utorak ispred Skupštine. „Izmene Zakona o radu omogućiće da svim zaposlenima i u javnom i u privatnom sektoru zarade budu umanjene za više od 20 odsto, a minuli rad se na mala vrata ukida“, poručio je Pajtić.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da „nema ništa od reformi dok one zavise od SPS-a i PUPS-a“ i da sada „na naplatu dolazi račun za njihovu štetočinsku politiku koju su vodili od 2008. godine“.

SNS je poručila da je lider DS Bojan Pajtić lično odgovoran za otpuštanje 200.000 radnika u Vojvodini, a da je njegova DS direktno odgovorna za 500.000 gladnih usta, koja su završila na ulici u Srbiji.

Ministar rada Aleksandar Vulin za „Blic“ kaže da se ni od čega što je najavljeno neće odustati. Dodaje i da će zakon o radu i PIO u skupštinsku proceduru ući u obliku koji je usvojila Vlada. Najave dva sindikata da će od utorka ući u proteste, i to „pod šatorima i ispred Skupštine“ ocenjuje kao „politički motivisane“. Vulin zaključuje da je „očigledno da DS najavljene proteste želi i da povede“.

Rasprava o izmenama Zakona o radu i PIO počeće u utorak, usvajanje se očekuje u četvrtak.

Izvor: Blic

Pogledajte još