SRAMOTA: Milioneri s Dedinja duguju milione za struju!

Prema podacima Elektroprivrede Srbije, najvećih pet dužnika s teritorije Beograda duguju zajedno preko sedam miliona dinara ili oko 60.000 evra!

- Najveći iznos za neplaćenu potrošnju električne energije iznosi 2.428.620 dinara i potrošač je s teritorije opštine Voždovac. Drugi na listi je potrošač iz iste opštine koji duguje 1.750.324 dinara. Treći duguje 1.444.003 dinara i živi u naselju Ripanj, a četvrti 707.856 dinara i stanovnik je Palilule. Peti na listi dužnika je takođe sa Čukarice, i njegov dug je 697.387 dinara – kažu podaci EPS-a.

- Ovi kupci nisu plaćali utrošenu električnu energiju od formiranja EPS snabdevanja. Naše preduzeće preduzima sve zakonske mere za naplatu potraživanja i svim ovim kupcima obustavljena je isporuka električne energije, a u toku je postupak naplate duga pravnim putem. Niko nije zaštićen od naplate utrošene električne energije – navode iz ove kompanije.

Za evidenciju o neplatišama u okviru EPS-u sad je nadležno preduzeće EPS snabdevanje. Ono je počelo je s radom prošle godine, a formirano je u skladu s odredbama Zakona o energetici, Ugovora o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope i Zaključkom Vlade Srbije.

Neposredno pre formiranja ovog preduzeća, objavljeni su tadašnji podaci o dugovanjima, koji su govorili da su najveći dužnici vlasnici velelepnih vila na Dedinju i Senjaku. Neplatiše su Elektrodistribuciji Beograd (EDB) za struju prošle godine ukupno dugovali ukupno 18 milijardi dinara, što je oko 160 miliona evra.

Za taj novac, kažu u EDB-u, mogle bi da se naprave dve visokonaponske trafostanice, kao i da se uradi kompletan remont i rekonstrukcija mreže i da još ostane novca.

Iz kategorije domaćinstava najveći dug – čak osam milijardi dinara – imali su vlasnici vila na Dedinju i Senjaku, kao i vlasnici velikih kuća na periferiji grada, odnosno u naseljima poput Kaluđerice, Malog Mokrog Luga, Ledina, Surčina i Altine.

Ni isključenja s mreže, kako ističu u EDB-u, nisu bila rešenje.

- Takvi korisnici se onda na divlje priključe. Onda smo prinuđeni da ih tužimo i za dug i za nelegalno priključenje – kažu u EDB.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još