Srbija se prilično istrošila zbog tužbe protiv Hrvatske

Beograd je tokom sedmogodišnjeg suđenja za genocid u sporu sa Hrvatskom pred sudom u Hagu potrošio 800.000 evra.

Šef srpskog pravnog tima u sporu sa Hrvatskom Saša Obradović kaže da su svi članovi srpskog pravnog tima pokazali razumevanje za ekonomsku krizu u kojoj se Srbija nalazi, i da je ostvarena ušteda, ne samo u odnosu na hrvatski pravni tim, već i u odnosu na troškove koje je Srbija imala u sporu sa Bosnom i Hercegovinom.

Na pitanje, zašto su troškovi Srbije manji nego troškovi Hrvatske koja je izračunala da ih je 15 godina procesa koštalo 3,7 miliona evra, Obradović je odgovorio da je Hrvatska angažovala veliku advokatsku kancelariju Matriks Čembers iz Londona.

Cena zastupanja britanskih advokatskih kancelarija u sprovima pred Međuanrodnim sudom pravde iznosi, prema saznanjima Obradovića, 450 funti po radnom satu.

Srbija nije angažovala stranu kancelariju, niti joj prepustila izbor advokata, dodao je Obradović. Zagreb samo za advokate potrošio oko 3,1 milon evra, a Srbija 663.000 evra. Prema rečima Obradovića, hrvatski tim jeste bio brojniji, ali je srpski tim bio optimalan u broju zastupnika i saradnika.

"Nismo se tih dana sudarali po hodnicima, a svako je tih mesec dana bio zaposlen"
, rekao je Obradović.

Govoreći o proceni troškova na kraju procesa, Obradović je naveo da svi troškovi postupka pred MSP padaju na teret UN.

"Države kao parnične stranke nemaju troškove postupka, ali to ne treba mešati s pitanjem realizacije, koju bi platila strana koja izgubi spor"
, naveo je Obradović.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još