Više nije verovao u sebe: Tekst ostavke Lazara Krstića

"Na ovakvu sam odluku primoran pošto u potezima koje povlačimo odnosno ne povlačimo ne prepoznajem spremnost da se sa najkrupnijim strukturalnim problemima u javnim finansijama uhvatimo u koštac onako kako ja smatram da je neophodno i jedino moguće - energično, jednovremeno i bez odlaganja", naveo je Krstić u ostavci.

On je dodao da ne isključuje mogućnost da postoje i drugi putevi koji vode istim ishodom stabilizacije javnih finansija, ali da on lično, kao i njegovi najbliži saradnici, smatraju da su svi alternativni pravci konsolidacije, ako i postoje, značajano lošiji izbor od sprovođenja jednovremenih i mometalnih poteza, ma koliko socijalno i politički oni teški bili.

"Više ne verujem da smo moji saradnici i ja najbolji ljudi za te pozicije bez obzira na rezultate koje smo postigli u poslednjih deset meseci, kao i lični odnos i odličnu saradnju koja je postojala sa premijerom Aleksandrom Vučićem.To kažem znajući koliko je ministarska funkcija čast i obaveza", naglasio je Krstić u pisanoj ostavci predsednici skupštine.

On je, pored ostalog dodao da, iako mu je žao što se nije postigla saglasnost u ključnim oblastima, drago mu je da je u tim razmioilaženjima bilo prilike da se raspravlja otvoreno, a ne preko medija, kako je u svim ozbiljnim državama inače slučaj.

Krstić je dodao i da se nada da će njegova ostavka doprineti buđenju svesti u društvu, a naročito kod političkih činilaca da problem javnih finansija prevazilazi okvire dnevne politike.

Lako rešenje tog problema ne postoji, uveren je on, a posledice nerešavanja mogu za državu biti toliko pogubne da je svako manipulisanje ekonomskim činjenicama u svrhu političke promocije u ovom trenutku dolivanje ulja na vatru.

"Moji saradnici i ja ćemo biti na raspolaganju vladi za savete i konsultacije na sve teme",
rekao je, pored ostalog, Krstić u pisanoj ostavci.

Zakon o vladi kaže da ministar ostavku upućuje predsedniku vlade, koju premijer prosleđuje predsedniku Narodne skupštine.

Skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat.

Izvor: Mondo

Pogledajte još