ŠOKANTNO: Da li mirisanje prdeža može da izleči rak?!

0

Ma kako da ovo zvuči ogavno, kada neko u našem društvu “pusti goluba”, zapravo nam produžava život! Kako se ispostavilo, stomačni gasovi predstavljaju potencijalni lek koji bi jednom zauvek mogao da izleči čovečanstvo od raka!

Dobro, iskreni da budemo, ako ne-daj-bože obolite od kancera, neće vam lekar prepisivati da sedite ispod zadnjice osobe sa stomačnim problemima i njuškate gasove, niti da udišete smrdljivu aromu koju oko sebe šire pokvarene jaja. Stvar je u tome što se pokazalo da gas neprijatnog mirisa vodonik-sulfid, kojeg ima u stomačnim vetrovima i pokvarenoj kajgani, ima veoma lekovita svojstva.

Kako piše u članku objavljenom u časopisu “Medicinal Chemistry Communications”, vodonik-sulfid ima moć da ublaži oštećenja ćelija do kojih dolazi usled nekih oboljenja.

– Vodonik-sulfid je gas koji se prirodno proizvodi u telu tokom varenja, dok bakterije razlažu hranu. Postoje implikacije da bi supstanca koja se otpušta tokom ovog procesa, nazvana AP39, mogla da predstavlja terapiju za mnoge bolesti – rekao je doktor Mark Vud, autor istraživanja i profesor na Univerzitetu “Egzeter”.

Neprijatan smrad vodonik-sulfida štetan je u velikim dozama, ali u manjim količinama, umanjuje rizik od raka, srčanih napada, moždanih udara, artritisa i demencije, štiteći naše mitohondrije. Sada nauci preostaje da osmisli kako da se dobije veštačka mešavina lekovitih jedinjenja koje će imati manje nepodnošljivu aromu, a zadržati sve zdravstvene prednosti ovog gasa.

Izvor: telegraf/iflscience

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.