Dr Haus na koncertu u Beogradu: Ja sam engleski idiot koji ne zna vaš jezik

Odlična bluz svirka do poslednje kapi znoja i viskija. Tako se ukratko može opisati nastup u Sava centru britanskog muzičara i glumca Hjua Lorija (55), koji je sa svojim „Kuper botom bendom“ raspametio oko dve i po hiljade Beograđana. Da će ovdašnjoj publici upriličiti veče za pamćenje, dalo se naslutiti odmah na početku koncerta kada je na binu velike dvorane, sa desetak minuta zakašnjenja i čašicom viskija u ruci, stupio omiljeni džangrizavi i cinični TV doktor Haus.

Odeven u plišano odelo boje trule višnje i plavoj košulji sa karnerima, koju je do kraja večeri usled dinamičnog nastupom znojem „prefarbao“ u teget, pozdravio je publiku na srpskom.

- Dobro veče Beograde – rekao je uz duboki naklon Lori. Na salve aplauza i ovacija uzvratio je sa „hvala, dobrodošli, a kako ste vi?“, a zatim je na engleskom priznao: - To je sve što znam da kažem na vašem jeziku. Ja sam tipičan engleski idiot, koji zna samo maternji jezik. Da vas pitam, koliko vas u sali zna engleski? U slučaju da neko nema pojma o čemu pričam, neka mu onaj koji zna bude prevodilac. Možda to bude povod za novo prijateljstvo, ljubav, brak, decu... i sve će početi večeras sa mnom.

Oduševivši prisutne spontanim i duhovitim uvodnim pozdravom, Hju je otpočeo koncert legendarnom numerom grupe Diksi Kaps „Iko, iko“, koju je završio teatralnim udarcem drvenim čekićem o limeni poklopac šerpe.

Zatim je seo za klavir, ukrašenim srpskom zastavicom, i izveo numere „Let the good times roll” i „Evenin“. Pauze između pesama, zvezda večeri iskoristila je za ludorije i „kabare momenat“, prenevši u publiku dinamičnu atmosferu sa scene. Vrhunac dobrog raspoloženja usledio je tokom najave kompozicije „Buona sera signorina“, koju je prekinulo pitanje histerične obožavateljke. Ona je želela da zna da li može da priđe idolu i podari mu poklon. Ne znajući šta ga očekuje, Lori je sumnjičavo pristao. Međutim, kada je devojka vrišteći i čupajući kosu dotrčala ispred scene, nije mu bilo svejedno. Ipak, prihvatio je dar, na trenutak iskarikiravši strah za život.

To nije bio jedini primer sjajne kompuniacije sa fanovima. Već tokom sledeće pesme, prozvao je drugu obožavateljku, primetivši da od početka koncerta stoji sa kamerom u ruci. Ona mu je objasnila da joj je majka njegov najveći obožavalac, i da se trenutno nalazi na telefonskoj vezi.

- Izvini, hoćeš da kažeš da sada „skajpujem“ sa tvojom majkom – odgovorio je u neverici, dodavši: - U redu. Pozdrav draga gospođo.

Šou majstora britanskog humora, koji je svojevremeno zabavljao gledaoce u seriji „Crna guja“, nastavljen je „Vatrenim poljubcem“, starim argentinskim tangom, iliti njegovom verzijom „Kiss of fire“. Pesmu je sa njim u duetu otpevala pevačica i preteći vokal Gabi Moreno, a on joj je zauzvrat poklonio strasni tango.

Paklena atmosfera primorala je TV docu da se raspojasa, te je njegov sako završio u rukama pevačice iz benda uz komentar: „to će biti sve od striptiza, jer niko ne želi da gleda mršave engleske noge“.

Posle pesme „Send me to electric chair“, usledio je kratak predah uz još jednu čašicu viskija.

- Ovako testiramo strpljenje publike. U Švajcarskoj smo kulirali na sceni čak 45 minuta i popili dve litre viskija, dok se neko od gledalaca nije pobunio, a mi popadali s nogu. Vežbamo tako u svakom gradu – rekao je glumac, nazdravivši za prosperitet Beograda.

Posle dvoipočasovne terevenke, u sklopu turneje kojom promoviše prošlogodišnji album „Didn’t it rain“, Hju Lori oprostio se sa Beograđanima uz pesme “Changes“ i “You never can tell“.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još