Izrael za primirje, Hamas pregovara sa Egiptom

Egipat je sinoć pozvao da se okončaju sukobi u pojasu Gaze i predložio Izraelcima i Palestincima da uspostave primirje koje je trebalo da stupi na snagu jutros u 6.00.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je Hamas da prihvati egipatski predlog o prekidu vatre sa Izraelom u pojasu Gaze.

U današnjem kratkom saopštenju Stejt dipartmenta, Keri je pozdravio odluku Izraela da prihvati taj predlog.

"Egipatski predlog o prekidu vatre i pregovorima daje mogućnost da se okonča nasilje i ponovo vrati mir", rekao je Keri.

"Prekid vatre bez sporazuma je isključen. Kada je rat, ne prekida se vatra da bi se zatim pregovaralo", rekao je jutros portparol Hamasa Favzi Barhum.

Uprkos izjavama zvančnika Hamasa da se protive predlogu Egipta o prekidu vatre u sukobu s Izraelom, moguće je da će u narednih nekoliko sati političko rukovodstvo te organizacije voditi razgovore s egipatskim obaveštajcima u nastojanju da ipak prihvati plan, javljaju izraelski mediji, pozivajući se na palestinske izvore.

Šef političkkog krila Hamasa Kaled Mašal ili njegov zamenik Ismail Hanije će, kako se očekuje, izdati zvanično saopštenje kasnije danas. Saopštenje zavisi od ishoda pregovora rukovodstva Hamasa i Egipta u narednim satima.

Ubrzo nakon što je uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, prihvatio egipatski plan, jug Izraela se našao na udaru baražne vetre iz Gaze, kojom vlada islamistički Hamas.

Ban Ki-Mun poziva Hamas da prihvati prekid vatre
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je Hamas da prihvati egipatski predlog o prekidu vatre u Gazi, uz apel svim stranama da iskoriste otvaranje ovog diplomatskog kanala kao podlogu za dalje korake, izjavio je danas zamenik portparola UN Farhan Hak.
Hak je rekao da je Ban u nedelju razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdel-Fatahom el-Sisijem i da ceni i podržava inicijativu za prekid vatre.

"Ban je duboko zabrinut zbog toga što sukobi nisu prestali uprkos spremnosti Izraela da prihvati predlog o prekidu vatre i podršci Palestinske uprave", naveo je Hak

izvor: Blic

Pogledajte još