Dan žalosti u Moskvi, u metrou ukupno poginule 22 osobe

U nesreći u metrou poginulo je 22 putnika, a 146 je povređeno kada su juče tri vagona voza iskliznula iz šina tokom jutarnjeg špica, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

Među poginulima su i dva stranca. Među povređenim najviše je Moskovljana, ali i stanovnika 12 ruskih regiona i državljana pet različitih država - Ukrajine, Moldavije, Tadžikistana, Uzbekistana i Kirgizije.

Prema ažuriranim izveštajima, 146 putnika koji su povređeni hitno su prebačeni u prestoničke bolnice od kojih su mnogi u kritičnom stanju zbog povreda mozga i preloma kostiju, povreda grudnog koša i abdomena.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potpisao je dekret o danu žalosti u ruskoj prestonici.

Zastave u Moskvi su na pola koplja i sve manifestacije su otkazane, a molitve se služe u svim gradskim crkvama za pokoj duše poginulih i zdravlje povređenih, a 60 zdravstvenih ustanova je otvoreno za dobrovoljno davanje krvi.

Gradske vlasti će platiti naknade porodicama poginulih u iznosu od 90.000 dolara.

Gradonačelnik Moskve je dao instrukcije da se sprovede vanredna provera funkcionisanja uređaja gradskog metroa uz obećanje da će osobe odgovorne za nesreću krivično odgovarati.

Sobjanin je dodao da nije moguće da se brzo vrati saobraćaj u normalu na oštećenom delu linije Arbatsko-Pokrovskaj i da bi popravka mogla da potraje do dva dana, a vozovi moskovskog metroa ponovo će početi da saobraćaju "tek pošto svi istražni postupci budu završeni".

Uzroci tragedije u glavnom gradu Rusije na Arbatsko-pokrovskoj (plavoj) liniji metroa između stanica Slavjanski bulevar i Park pobede se istražuju, a verzija da se radi o terorističkom aktu je isključena, navodi Itar Tass.

Prema preliminarnim podacima, uzroci nesreće se pripisuje promeni u naponu u mreži zbog čega je došlo do automatskog neujednačenog kočenja voza koji se nalazio u pokretu i išao brzinom od oko 70 kilometara na sat.

Prvi vagon izbačen sa koloseka okrenuo je i sledeće vagone koji su se sudarali jedni sa drugima i prevrtali.

Izvor: RTV

Pogledajte još