Misterija koja zbunjuje naučnike: Šta je stvorilo ovaj ogromni krater?

Tim naučnika otputiće se na posebnu ekspediciju kako bi otkrili što je izazvalo ogromni krater koji se nedavno pojavio na severu Sibira, piše The Siberian Times.

Naime, snimak iz vazduha koji se nedavno pojavio i proširio društvenim mrežama pokazuje 80 metara široku rupu na poluostrvu Jamal, a razlog pojavljivanja rupe još uvek nije poznat.

Naravno, kako to i inače biva, dežurni su internetski "ufolozi" istog trena zaključili kako je reč o mestu na kojem se spustila letelica vanzemaljaca, ali ruski stručnjaci odlučili su ne prihvatiti njihove sulude teorije pa su dali svoje, daleko logičnije i naučno utemeljenije objašnjenje.

Tvrde kako je verojatno reč o krateru koji je nastao zbog ispuštanja podzemnih plinova, a to objašnjava i spaljeni rub kratera.

Jedna od teorija je i da je reč o mestu udara meteora.

U svakom slučaju, vlasti su organizovale ekspediciju koju čini niz ruskih stručnjaka, a namera je uzeti uzorke tla, vazduha i vode. Predstavnik ministarstva za sad tvrdi kako se definitivno ne radi o meteoru, ali dodaje i da je prerano govoriti o čemu je tačno reč.

Bilo kako bilo, uskoro ćemo saznati šta je stvorilo krater, a do onda će nas zabavljati internetski "stručnjaci" i njihove maštovite teorije.

index.hr

Pogledajte još