ROBOVSKI RAD: Ovi radnici mogu da provedu samo 6 minuta dnevno u toaletu

Radnici su se, naime, požalili na praksu svoje komapanije da kažnjava sve koji u toaletu provedu više od 30 minuta nedeljno- što se svodi na šest minuta tokom dana.

“Ove godine su postavili sistem za nadgledanje toaleta, koji praktično registruje sveki minut koji provedete tamo”, žali se predstavnik sindikata. Sindikat tvrdi da je “Votersejver” od juna već “nepravedno” kaznio 19 radnika zbog “preterane upotrebe” toaleta.

Ova kompanija, koja proizvodi slavine za vodu na pokretnoj traci, početkom godine je, naime, instalirala sistem koji od radnika zahteva da se “ukucaju” kada ulaze i izlaze iz toaleta.

Kažnjavanje radnika koji preterano koriste WC je, međutim, novijeg datuma - a možda nije slučajno ni to što je počelo nakon napetih pregovora o radnim ugovorima, tokom kojih su radnici zahtevali plaćeno bolovanje i zdravstveno osiguranje.

Vlasnik kompanije “Votersejver” Stiven Kersten se u razgovoru za “Čikago tribjun” požalio da kompanija radnicima, po sadašnjem ugovoru, tokom radnog dana garantuje tri pauze - jutarnju od 10 minuta, podnevnu za ručak, od 30 minuta, i popodnevnu od 15 minuta, i da je samo u maju zbog neplaniranih odlazaka u WC izgubljeno 120 ranih sati.

U razgovoru za CNN Kirsten je priznao da on ne mora da se “ukucava” prilikom dolaska u toalet, a pohvalio se i da kompanija radnicima koji uopšte ne koriste toalet izvan predviđenih pauza obezbeđuje poklon karticu u iznosu od 20 dolara, odnosno nagrađuej ih jednim dolarom dnevno.

Sindikat, međutim, tvrdi da kontrolisanje vremena koje radnici provedu u toaletu predstavlja ugrožavanje njihove privatnosti: “Imam 61 godinu. Kako ćeš ti da mi kažeš kad da koristim toalet?” Pita, recimo, Rudi Dikson, sa 33 godine staža jedan od starijih radnika u kompaniji, u razgovoru za sindikalni časopis “Progres”.

Izvor: Blic

Pogledajte još