BLIC PATROLA: Lažni policajci na putu do Crnog mora

Za Bugarsku nisu neophodni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola, pa pre polaska na put od oko 840 kilometara, koliko ima do Crnog mora od Beograda, nema dodatnih troškova. Preporučujemo autoput do Niša i nakon toga magistralan put preko Pirota do Sofije.

Zbog izgradnje novog koridora, u mestu Čiflik se dva puta dnevno blokira put na dva sata. Obavezno isplanirajte put tako da ovuda prođete kada saobraćaj nije zaustavljen, inače ćete u kolima provesti dva sata u čekanju. Na mestu blokade puta nema trafike, toaleta, restorana, ali ni hladovine, pa ste prepušteni samo zalihama hrane i vode koje imate u vozilu.

Na granici ćete dobiti i prospekt sa upozorenjem da na putu kroz Bugarsku nikako ne stajete ukoliko vas ne zaustavi uniformisani saobraćajni policajac koji stoji uz obeležen policijski automobil. Poslednjih godina pojavilo se mnogo bandi koje čekaju pored puta i stop palicama zaustavljaju turiste. Nakon što im oduzmu pasoš i opljačkaju ih, pobegnu.

Preporučujemo da na granici zamenite određenu količinu novca u bugarsku valutu lev jer na pumpama, u restoranima i odmaralištima usput ili evre ne primaju ili ih menjaju po znatno slabijem kursu od onog na granici, gde ćete za jedan evro dobiti 1,95 leva.
Na granici, takođe, obavezno kupite vinjetu kojom plaćate putarinu. Najpre zbog toga što ste sigurni da je original jer je sve više prodavaca falsifikata duž puta, ali i zbog toga što je kazna mnogo veća od sedmodnevne vinjete, koja košta pet evra.

Pred samu Sofiju preporučujemo da skrenete na obilaznicu kako ne biste upali u gradsku gužvu, a dalje u zavisnosti od toga koja vam je krajnja destinacija.

Izvor: Blic

Pogledajte još